12 Feb 2010

lagi lagi sabah

ok la..ni aku cuba pendek kan entry...agagaga..insyaAllah..hehe

hari kedua

pagi2 morning lg aku dah keluar dari bilik tu...nak tgk puncak gunung kinabalu lah katekan..aku ade baca2 kalau lambat kabus akan tutup puncak tu..so aku xmo la ketinggalan...aku tdo situ pon sbb aku nak tgk puncak gunung tu....

tp....terawal la pulak...jgn kan kata puncak...ape pon xnampak lg..gelap sgt...ekeke...patu aku masuk balik bilik..mandi solat sume..keluar balik baru lah nampak...cantikkkkkkkkkk sgt..subhanallah...sempat la amik beberapa gambar patu aku g breakfast pulak..

pas breakfast ronda2 sat dalam pine resort tu...p rabbit house amik gambar lg patu kami terus check out..kami nak pegi balik poring hot spring tu nak naik capony walk sbb aku ade baca2 rugi kalau p sana x pi canopy walk..so aku pon xmo la lepas kan peluang tu...

nak tnjuk bilik yg aku duk kat tingkat atas tu..besttt...kalau tingkat bawah..xbest..huhu


sojuk...hehe


ni breakfast aku...sama jugak telur tu..aku rasa ade bau..huwaaaa.mencik..mmg aku xmakan..hubby yg makan..maybe telur ayam kg kot..adehh


licinnnn.....pelahap sungguh..ekeke


ni kat rabbit house..bg makan rabbit sat..



gambar gunung kinabalu yg sempat amik..patu slow awan dah tutup puncak gunung tu


sampai je kat hot spings tu terus aku menuju ke canopy walk...beli tiket seme...bestttttttttt sgt naik canopy walk tu....best experience...gayat giler..memula aku nak menapak tu mmg takut sgt nak jalan..patu dah ok dah..then bila sampai jambatan yg last sekali..kiranya yg paling panjang sekali la mmg ketar2 lutut aku dah nak jalan..sbb gayat..huhu...tp mmg best...mmg x rugi aku p balik..hehe...

bawah ni gambar2 naik canopy walk..aku xberani nak amik gambar..hubby ja amik gambar aku....aku amik gambar dia bila aku sampai kat pokok...canopy walk ni ialah jambatan kecil yg bersambung antara pokok n pokok..pokok yg besar2 la kiranya...





berpeluh2..hehe


ok..pas aku dah puas naik canopy walk aku igt nak mandi air terjun kat dalam tu..tp aku tgk cam xde org je..lgpn tempat nak mandi tu macam masuk utan skit..jadi aku xjadi p mandi air terjun..air panas ape tah lg dikala aku tgh panas tu..mmg ler aku xmandi...pastu aku terus kuar je dari poring tu...aku p kat sabah tea garden lak..xjauh dari poring tu dalam 20 mnt kot camtu...sesapa yg nak g kundasang mmg kena sewa kereta..kalau x susah nak gerak kemana2...

tp sebelom sampai kat sabah tea garden tu hubby aku kata nak singgah tgk reflesia..aku pon ok je la..try tnya org yg jaga reflesia tu dia cakap RM10 sorang kalau nak tgk...huhuhu...tp hubby aku nak tgk gak..layannn je la..at last dia jugak yg kata rugi RM20..ekeke..tgk reflesia yg kembang sekuntum je..igt kot byk kuntum...huhuhu...anak2 dia byk la tumbuh...tp dia kata kena tggu 15 bulan baru dia kembang...patu bila dah kembang tu dia tahan semggu je..


tgk ler puas2..ekeke



patu baru ler terus ke sabah tea....aku beli teh sabah byk2...stock setahun...



kami singgah minum teh kat ladang dia..sambil2 view ladang..wahhhh...best gilerr!!



dah puas minum teh..aku p fish spa yg bersebelahan je ngan pintu masuk sabah tea garden tu..masa kitorang nak masuk sungai tu dia ajar camne nak bg makan ikan2 tu..huhu..aku mmg xbg makan..takut aku tgk ikan tu meloncat2..kang kot dia tersilap makan ke...sekali ngan tangan2 aku dia makan..huhu....tp mmg geli lah dia gigit2 kaki tu..eiii...seriau aku....




dah tghr dah masa aku g fish spa tu..dalam kul 1 kot..aku dah lapo dah time tu...kitorang singgah makan KFC kat ranau je..pas makan aku bersambung ronda2 balik..aku p tgk lembu lak..ade ladang lembu kat mesilau..dekat2 ngan kundasang tu...cam new zealand pon ade..ohh..cantik pemandangan..sejukkk sgt sbb ladang tu tempat tggi..walaupon tgh panas time tu..tp bila ade angin..sejukkkk......sempat la aku minum fresh milk kat situ...tp dia nyer fresh milk xde jual kat semenanjung...aku x perasan pon...patu siap dpt lg fresh milk 2 kotak..satu perisa coklat..satu plain pnyer....sedapppppp...



minum susu..3 kali aku topup..tu belom yg aku tapau buh lam botol air..huhu


elok je lembu tu beratur org nak perah susu dia....ekeke


turun dari ladang tu aku singgah kat war memorial park....jalan2 pusing2 dalam tu patu aku kuar balik...sempat la aku merajuk ngan hubby sebab dia marah aku buat peace masa tangkap gambar..dia kata ni memorial park..mana boleh peace2...hahaha....mencik...





pastu aku terus menuku je town KK balik..utk cari budget hotel area situ...aku walk in saje...nasib la ade..Alhamdulillah..

yg tu kita sambung lain hari...

sabah lagi

owh...aritu kata kononnya nak apdet semalam..ke semalam satu lg..tp x apdet pon...sgt lerr malas..hu hu....ni baru aku nak update..muntah la korang baca entry sabah aku je nnt... :P

ok..dlam kul 3 jugak la aku sampai kat resort tu..pas mandi, solat jamak semua aku terus keluar balik sbb ade masa lg ptg tu..sepanjang aku duk sabah aku mmg solat jamak je sbb kat sana amat lah payah nak jumpa masjid..tp gereja mmg byk...dekat2 lak tu..sambung balik..jadi aku keluar la balik...rugi la kalau nak duduk kat dlam resort je...baik keluar menikmati pemandangan...

ni dalam resort yg kami duk tu..kemas la jugak..

aku menuju ke poring hot spring...perjalanan ke sana makan masa 45mnt la jugak..dah dekat2 kul 5 baru aku sampai sana...hajat hati nak naik canopy walk...tp ape kan daya...dah tutup dah pon canopy walk tu..hanya boleh mandi air panas je..kitorang dah la panas time tu..mmg xmandi la..rendam2 kaki je...patu kami keluar balik...hari pon dah lewat dah...so kami balik ke resort kami balik utk makan malam...

bwah2 ni semua gambar masa aku p poring hot springs tu

kat tempat dia mmg dia buat byk2 tab mandi tu...so org boleh mandi sorang satu air panas tu...





sampai2 yg pine resort tu mmg xmasuk bilik dah..terus g tempat makan..hehehe...sbb mmg laparrrr sgt...kitorang cuma makan nasi bukhari kat dalam flight tu je...tp derang ni bukan buat ala buffet...semua ala carte....kita pilih je la mana kita nak makan..tp dia ade la buat senarai ape yg kita boleh pilih tu..masa aku booking resort tu mmg dah include breakfast and dinner...

semua yg aku makan tu aku rasa sedap dikala lapar tu cuma musyroom soup tu mmg cannot go kawe...sbb aku rasa dia pecah telur dalam soup tu dan telur tu ade satu bau yg kurang enak..tp hubby aku kata ok je..eiii..xleh telan aku...tu je aku xmakan..lain semua aku bedal

aku makan oyster musyroom, ikan masak halia xsilap,sambal sotong,musyroom soup ngan sayo sawi...


licinnnn..


dia siap pesan jgn waste food..tp mmg byk pon dia makanan dia bg...agaknya sbb byk kali dia tgk org x abis makan kan..tu dia siap buat pesanan penaja


pas makan tu kami saje2 ronda dalam pine resort tu...udara sejuk..rasa nak tdo kat luar..ekekeke

abis utk hari pertama.....wahhhh....1 hari dah 2 entry..kalau 4 hari 8 entry la kan...muntah muntah..hahaha...

9 Feb 2010

sabah

ni la baru aku nak rajin update bab aku g sabah..tetiba berkobar2 lak tu aku nak ngapdetnye...gambar2 adalah sama seperti dalam fesbuk..cuma ade tambahan skti2 je...hehehe

aku g sabah aritu ari rabu..kul 3 lebih aku dah terjaga..agknya excited nak g jalan2 kot..hehehe...lgpn aku nak kena gerak awal...flight kul 925 pg tp ina kan keje..nak antar aku lambat skit kang takut dia g keje plak terlewat...so dekat kul 6 pagi aku gerak dari umah aku menuju ke airport...

sampai kat sabah tu lebih kurang kol 12 ler jugak...lama sunguh aku rasa dalam AA tu..ngan seat dia ya Ampunnnnn...sakit pinggang lutut aku sume..huhuhu...tp dah bayar murah..gitu la kaedahnya kan...layan je laaaa...hehehe...pestime aku naik flight tu..teruja sekejap aku...huhu...

dalam flight tu merasa la jugak makanan depa..aku amik nasi bukhari...sedap ler jugak..agaknya masa tu aku mmg lapo

hubby aku masa kat sana tersgt lah rajin mengambil gambo2 aku..hehe...tp aku sukeeee..hahaha


ni ler nasi tu...sodap..amik satu je..syer ngan hubby..mahal dowh makanan dia..hehe



pas aku dah sampai tu aku call org yg aku nak sewa kereta tu..dapat ler kereta viva kale itam...dapat je kereta tu aku terus menuju ke kundasang....sebelom aku p sana aku dah print map nak ke kundasang tu...so xde la sesat aku nak g sana....semua nya berjalan ngan lancar..view dia sepanjang perjalanan subhanallah cantikkkk sgt...xtau nak describe camne..mmg layannnn tgk view dia..walaupon aku kena bawak kereta...huwaaaaa...kereta yg aku dpt tu kereta manual....azab la aku kan..hubby aku xbiasa pakai manual..huhuhu....

dalam perjalanan ke kundasang tu aku singgah kat kinabalu park sekejap...pas round dalam tu aku terus menuju ke hotel yg aku book aritu....

kereta yg aku booking aritu...kondisi kerete ok....cuma tingkap nya agak gelong..

sepanjang perjalanan aku dari airpot ke kundasang


ni tempat yg aku duk


hubby sempat le snap beberapa gambar masa dalam perjalanan tu


ni masa aku singgah sekejap kat kinabalu park

bersambung esok sbb nak siap2 nak balik umah dah..esok aku update byk skit...hehehe

8 Feb 2010

jalan2 sabah

esok lah update...ekekeke

3 Feb 2010

2nd year 2nd honeymoon

sebenornya kan aku ni dah malas nak meniaga...huwawawawa...isk..balik keje rasa nak rilek je..malas nak tgk2 order org dah...dah bape kali dah duk igt nak tutup kedai..tp rasa rugi lak..org lak xhenti2 order..Alhamdulilah la tang tu kan...

tp bila pikir2 balik...orang lain mencari2 nak meniaga apa..aku ni plak...peluang dah ade xmo guna kan plak...rugi kan..so igt nak buat je la selow2...huhuhu....


*********************************

yihaaa...arini nak g honeymoon..ecewahhhh...harap2 semuanya berjalan ngan lancar...kereta dah book..hotel pon dah book..tggl nak terbang ja lg..mana tempat nak p nnt pon dah dikaji..wahhh...merata aku nak merayau ni..ntah sempat ke ntah tidak.....

Alhamdulillah...tercapai jugak hasrat nak honeymoon kat kundasang nun....huhu...harap2 semua nya berjalan ngan lancar seperti yg aku rancang...

bak kata kak mahani opismate aku ni..mana la tau balik ni uwekkk uweekkkk...haha...mencik tau statement tu.....

Followers