8 Oct 2012

Kehepsi Zinger double down dan menu pantang

Boleh laaa..nak kata sesedap sangat tu biasa je..ayam goreng..acane makan ayam hot n spicy tu camtu le..tapi kerangupan dia lebih sikit..bila dpat ngap sekali ngan cheese boleh tahan laa..overall...boleh laaaa.hihi

Memang acik ni dalam pantang lg..tapi pantang acik ni xde la pantang sesangat..tp xde la xpantang langsung..berpada2..dan xde la aku hentam kfc tetiap hari kennnnnnn...kalau takat nak makan..makan je..tapi jgn melampau..asal x memudarat sudehhhh...

Tnjuk jugak la menu pantang aku.baru td stat pantang balik..hihi



4 Oct 2012

Cabaran menyusu hannah

Selama ni aku ingat nak breastfeed anak ni senang..fuhhh..bukan senang jugak la..dari hannah dalam perut lagi setiap hari aku doa supaya allah permudahkan perjalanan penyusuan hannah dan moga allah murah kan rezeki susu hannah..

Selepas bersalin memang aku takde susu..xnampak bayang susu pon..sua je kat hannah tapi dia xdapat pape pun sian sangat..pakmi tiap2 hari tanya ada susu x.risau dia anak lapar..pakmi ni dia jenis terlampau kesian kat anak..ye..terrrlampau..anak x tido pon dia kesian.hari ketiga malam tu baru la ada..alhamdulillah sgt..siang tu ada mintak orang datang mengurut..maybe sbb tu sama..

Lepas ada susu tu aku rasa cam hepi sesangat sebab susu dah keluar so hannah x lapar dah..fikir aku camtu la..and aku pon xyah bg formula milk..tapi masalah lain plak mendatang...siang hannah ok menyusu bila lewat malam hannah start xmo..dia meraung2 nangis bila aku bg susu badan..bila dah menangis2 tu confirm mak aku keluar bilik..jadi mak aku mesti paksa bagi susu formula..huhu..udah la siang tu aku dah bagi sebab mengurut..ni mlm pon kena bg gak..ikut kan aku taknak bagi..tapi akhirnya aku mengalah jugak bila mak aku cakap "kesian anak lapar" ..bila aku bagi memang dia diam..dan air mata pun mula menitik selaju2 nya masa bagi hannah susu formula..mmg aku rasa down sgt

Lewat malam esok hannah buat drama sebabak lagi takmo susu aku..bagi lagi susu formula..2malam dah kan..bila dah macam kerap bagi hannah buat drama lagi siang dia nak botol jugak...huwaa..aku suspect dia suka botol sbb laju flow dia.aku pulak baru nk ada susu..so slow la sikit..aku cakap kat hannah..hannah kena kerja kuat sikit klu nk yg terbaik..huhu..sedih gile..sangat2 stress masa tu..aku sedih gila..aku rasa aku x bagi yg terbaik utk anak aku..

Perasaan masa tu bercampor2 sebab hasrat hati nak fully breastfeed macam melambai2 nak meninggal kan aku...huhu..

So cari solution la apa lg..mau tgk saja ka dia minum susu formula?...no no no..aku tanya kakak yang aku kenal masa aktif forum dulu..dia bg nasihat..memang nasihat dia tu buat aku rasa lega sgt2..yg pling aku igt dia kata jgn rasa bersalah bg susu formula..kita tau ape yg terbaik..kurang kan sikit sikit contoh dr 3 botol ke 2 botol..mekasih sgt kak eina..

Hubby pulak banyak bagi support siap bawak aku masa hari ke5 pantang tu bawak jumpa lactation councelor..dia tgk aku breastfeed hannah mcm susah sgt..sepatutnya kena rileks..nasib baik ade kat saujana ni..and its free..niat dorg mmg baik nak bantu mommies susu bdn..and hubby siap belikan buku hebatnya susu ibu kat mummy yg manja ni..hihi..

aku xtau ape besarnya dosa bg anak formula milk tu sampai aku rasa down sesangat..dan yang sebenarnya dari before bersalin lagi memang dah set in mind no no no formula milk..agaknya efeknya itu la..tetiap hari menangis.huhu

Lepas dr semua tu hannah ok menyusu dengan happynya..no more formula milk..after sebulan aku ajar dia minum susu bdn melalui botol gak..and now hannah ok direct and botol..tapi cabaran paling kuat aku baca masa start 3 bln nnt..hopefully hannah ok je masa tu insyaallah...doa je byk2 kan.

Chawwwwwww

1 Oct 2012

Cabaran

Hmm bersawang dah ni (buat buat sapu sikit)

Hannah lg 4 hari cukup sebulan..sekejap je..nnt tup tup dah besar..sebenarnya xsabar sangat nak tunggu dia besar sikit nak main main ngan dia main acan2, layan dia cakap..hehe..ok.. sabar mami..

Cabaran menjaga hannah masa baby ni mmg perghhh ujian jugak buat kami yang taktau ape2 langsung.kadang rasa macam orang bodoh yg sedang menjaga anak..langsung 0 knowledge..bila tanya mak.. mak cakap takkan hang x penah tgk kak kak duk buat keja jaga anak depa..tu la masalah aku sebenarnya...xpenah tgk xpenah amik tau..skang rase kan

Bila anak nangis sikit macam2 teori yg kami buat..kadang tu teori ntah apa apa..pakmi lagi la..hehe..

Dan pakmi selalu cakap.kita masih belajar lg..abg pon tgh belajar mcm mn nk jaga hannah..and aku selalu cakap kat hannah..hannah sorry sayang..mami and abah masih belajar macam mana nak jaga hannah.maaf kan mami

Kadang kadang tu tertanya tanya..betul ke cara aku jaga hannah ni..betul ke cara aku angkat dia..xsakit ke dia..huhu..serba salah..mmg nangis pastu..

Skang ni bila ada masalah sikit yg xtau terus search..baby nangis sebab ape..baby berak kenapa cair..baby takmo tido..mata baby berair..benda yg bodo bodo pon aku search sbb taktau..bila tanya orang..orang akan cakap xpe benda biasa tu..tapi kami tak biasa lagi..jadi gelabah sekejap..huhu

Apa apa pon aku harap aku enjoy jaga hannah walaupon kadang kadang rasa nak serender jugak la bila dia meragam dukung xmo susu xmo..last last tgk je dia nangis..pastu aku pon nangis..mami ni kurang kesabaran sikit..tak macam abah dia..selalu set in mind hannah kecik lg dia xtau ape2..dia tau nangis je..klu idok mmg cepat je rasa nk marah..huhu

Ok..itu je..till then yawww... :p

Followers