17 Nov 2012

Part 2

Sambung balik boleh tak..hehe..tiup2 habuk sikit..

Lama jugak la try meneran nak kuarkan hannah sebab sakit dia tu kurang..x cukup kuat utk aku teran..tapi setelah lebih kurang 45mnt berjuang dan dgn support dari pakmi kat sebelah hannah berjaya dikeluarkan..hehe..macam x percaya je boleh dapat pengalaman bersalin ni...

Selesai kena jahit dan kena tolak kat bilik menunggu..diorang pon hantar hannah..masa tu masih lagi sakit..xboleh nak bangun nak pegang hannah..aku mintak bantuan kakak kat sebelah bg hannah..dia pon baru lepas salin..sian dia..huhu..aku nak bg susu hannah masa tu tapi xreti..kebetulan ada nurse kat situ aku minta dia tolong tnjuk kan..nurse ni otai la kot kat situ..punya la kasar di tolak2nya hannah kat breast aku..itu pon xtau..dalam hati aku cakap klu aku tau aku tak panggil la..patu saluran air yg masuk kat tgn aku tu dia pulas maybe nak bg air tu lalu la kot..tgk2 mengelembung tangan aku..air laju sgt kot..panggil dia balik..patu last2 cabot je menda alah tu..yg mmg pengalaman paling teruk la..sampai kat wad bersalin nurse semua ok ok je..xde macam kat bawah nun...

Cuma masa malam tu hannah muntah kuar buih..aku yg sebelom tu xboleh nak bangun langsung tetiba boleh bangun bawak hannah cari nurse sbb aku tekan2 loceng xde nurse yg dtg..patut la xdtg..aku bangun p cari depa mmg depa xdak kat tmpat depa pon..cis..akak yg ade situ tanya kenapa aku bgtau la..dia kata xpe..mmg camtu so lega la sikit..ya allah takot sgt masa ty allah je yg tau..huhu..

Gitu la kisahnya..hihi..

Now hannah dah jalan merata2..selalu mummy bwk p tesco and setia city mall je la..itu je yg dekat..buh hannah kat stroller je..oh..perasaan tolak stroller tu macam satu macam je..hihi..almaklum la x biasa kennnn

ok babai

3 Nov 2012

cabaran mengeluarkan hannah..

After 2 bln baru la nak buat entry ni..hihi..layan je la kennnn....nni pon macam dah ingat2 lupa..maklum la..urat pon banyak putus.huhu..mmg kepelupaan aku makin teruk...huhu..

Hari sabtu 1 sept aku pegi putra medical center (pmc) utk buat last checkup and nak tanya pendapat doctor yang aku ni boleh bersalin normal x..sebab kalau normal kitorg decide bersalin kat pmc..kalau doctor kata caeser mmg gomen la jawab nya..gila ko lebih 5k kot klu bersalin caaeser..xmo la aku buang duit gitu..doctor cakap boleh normal ni..macam xde masalah dan aku pun muda lagi dia senang nak push..so aku pun balik pikir dulu ngan pakmi cemana..

Bincang punya bincang..aku sendiri buat keputusan sbb aku yg nak brsalin kan..aku cakap aku nak p gomen ja sebab aku xnak menyusahkan pakmi bayo kat pmc..mana tau tetiba caeser..lgpn sakitnya sama je..kate ku kan..cam tau sgt sakit cemana kennn..cukup la aku dimanjakan dpt layanan checkup kat pmc..mmg aku pueh hati and doc pon baik baik belaka (ye la..ko bayar kennn :p)..lagipun ongkos pun banyak dah dikeluarkan sebab amik kereta untuk aku aritu..bukan org kaya pon ada duit banyak2..ternyata aku silap buat keputusan..tp kenapa? Jap lg cerita..

Isnin 3 september aku p keja cam biasa.sebab ade keja yg banyak lg aku kena settle..masa tu dh rasa sakit2 cam nak meneran pon ade..keesokan nya aku p spital sg buloh serah diri..dari pagi aku p last2 kul 6 ptg kot camtu doctor suruh balik dlu sbb baru bukak sikit dan diorg pun xde bilik nak bg aku..frust jugakla..tggu punya lama tapi kena balik pulak..bosan sangat..rasa mcm buang masa..

5sept .. Awal pg dlm kul 4 camtu aku terjaga sbb sakit pinggang sangat.cam nk terputus rasa..xtau nak kata sakit cemana..sampai menangis gak la sakit2..xgerak pakmi pun sbb mcm boleh tahan lg..punya duk tahan sakit sampai tertido..tepat kul 6 terjaga balik dan pop..macam belon kecil meletup kat bawah dan tetiba air keluar dengan banyaknya..mmg lencun tempat tido aku ngan air ketuban..terus la gerak pakmi..ajak g spital balik..kitorg siap2 brg kul 830 br gerak sbb klu awal mmg jalan jem lg...lepas air ketuban pecah xlama pastu dh stat sakit kerap..bukan 5 mnt dh aku rasa setiap 1 mnt kot..sbb cepat sgt sakit tu dtg balik..sampai depan spital aku mkn dulu dlm kereta..bila sakit tu hilang cepat2 aku mkn..bila sakit dtg balik aku benti.pastu sambung blk.dapat la abiskan separuh nasi lemak tu..aku takot nnt xmakan xlarat plak..

Smpai spital misi cuma check ctg je pastu dh..pastu misi suruh tukar baju spital..pastu dia suh duk kat kerusi tu tunggu docter..kul 11 xdpt jumpa doc lg..sakit dh makin sakit dh ni..td sakit boleh tahan  skang maha hebat punya xboleh tahan..duk plak kat kusi..duk hrp boleh baring kot hilang sakit sikit..sedih gila masa tu..duk menangis sorg2..sedih sama sebab pakmi xde kat sebelah sebab dia lah kekuatan aku.. aku kuar dr wad bersalin tu jumpa pakmi..nangis kat dia la masa tu..ngan sakit constraction ngan dia xde sebelah lg...isteri mengada namanya..tau..

Masuk balik wad balik bru docter panggil..check dinding rahim dh nipis..dah boleh tolak labour room tapi labour room penuh so kena tggu kosong baru la dia tolak masuk..tunggu lg.. ...masa tu lah aku rasa aku silap buat keputusan..nak tukar masa tu aku rasa dah xsempat sebab aku dah sakit sangat..takut xsempat sampai pmc je..kang xpepasal beranak dlm keta..

Xlama pastu baru la ada misi suh masuk dlm biilik ctg..maha hebat punya sakit..baring pun xdapat menghilangkan sakit2 itu..masa aku duk menangis tahan sakit tu sempat lagi aku cakap sorang2..xmo dah pasni sakitttt..xmo xmo..hahaha..x igt ape dah masa tu sebab sakit sangat2..dan sempat lg plak tu duk pikir nak p pmc dah tau x sempat..hihi.kul 2lebih aku mintak misi bg aku ubat tahan sakit..sebab xtahan sgt..dia kata kena doc kena check klu nk bg..so tunggu doc lg..kul 330 doc xsampai2 lg..aku tanya lg bila boleh bg..dia mareh lerrr..dia kta kena tunggu doc check dulu..dgn nada marah ckp kan aku kennn..siap cakap klu xtahan sakit nnt lepas bersalin makan pil perancang xpayah bersalin dah lepas ni..sungguh la aku sakit hati masa tu udah la aku sakit bersalin ni x tertanggung..lg mau sakit hati org..sabar je la.buat xtau je la dia ckp camtu..agaknya sbb aku duk menangis sgt sbb sakit...hihi..dia pun rimas...haha..nak wat camne..udoh sakit sesangat..430 baru la dia  bg..tp xde pun yg duk kata nk kena tggu doc check aku tu..dia bg terus je..xde doc check pun.penipu betoi. Haha.

Lepas tu aku mcm lali2 skit tapi sakit tetap sakit..masa tu la aku pikir klu aku tahan x bg meneran ni lg la jln x buka so bila sakit aku teran sikit2..sampai satu tahap..nurseeeee..nak meneran sgt2 dah..terus dorang tolak pi tempat bersalin..bukan labour room ye..bilik bilik yg di pisahkan melalui langsir2.di mana bidan bidan itu pikir aku punya tu boleh bg semua org tgk..aku bersalin org yg lalu lalang boleh bg org intai skit...langsir pun tutup x abis..aduhaii...banyak kali pakmi mintak suh tutup langsir tu sikit..sebaik pakmi ada sebelah aku masa aku nk bersalin tu..

Boleh tahan panjang gak eik..hihi...nnt sambung..

Followers