17 Aug 2013

cerita raya 3 - pagi raya

wah..bersambung2 ka..napok benor xdak cerita..

cam biasa pepagi raya lepas semua bersiap and sembahyang raya..aktiviti berkumpul reramai dah bersalaman..lepas tu aktiviti amik gambo beramai2 jugak

budak ini keje nak berkepit je


mu cute abah..heee


hoh..laki sape nih


tuan umah



hoh..anak sape ni








last sekali layan gambo tuan umah banyak2..heeee..nak cuci frame bagai ni..maklum ler..gambar dah complete bawak anak ken..

sambung later kalau rajin

15 Aug 2013

cerita raya 2 - besday mak

assalamualaikum

sambung balik

malam raya kitorang sambut besday mak..besday mak 7/8..sebenarnya nak sambut sekali ngan besday maksu 10/8 tapi maksu xdpt dtg sebab sibuk persiapan raya kat umah sendiri so sambut besday mak sorang je la..semua ni adik bongsu and cousin yg plan..kitorang tong2 je la beli kek..

yg bestnya cucu2 tok siap buat kad besarr kat tok depa..plus siap bg adiah..hahaha..ko hado mak aku cakap kononnya..hehe








mak aku ni dia mmg suka kalau orang sambut besday dia plus dia suka potong kek ni benor nya ..haha

sambung later lagi

14 Aug 2013

2 line

entry ni dah lama jd draft tp baru ada kekuatan nak publish 😱😱

Alhamdulillah..taktau nak describe macam mana perasaan bila nampak 2 line..dalam hati masa tu dup dap dup dap sebab mmg line yg 1st macam betul2 clear nak kluar..lepas tu baru la line ke dua, terus tunjuk kat hubby..dia cakap "maksud dia ape tu?" adehhh...ye la..dia takpenah tau sume2 tu..huhu

so masa scan dr ckp dalam 7minggu..so sehingga hari ni kandungan dah masuk 10 minggu..Alhamdulillah




sekarang masih di peringkat awal....tapi apa2 pun yang terjadi nanti nak redha je sebab Allah lebih berhak di atas segala2nya, apa yang mampu kita lakukan hanya berdoa.insyaAllah agar semuanya selamat.. dapat merasa sekarang ni pun rasa seronok sangat2

pakmi lagi la seronok cuma dia tak berapa tunjuk..kadang kita tengah tido dia pegang perut..gosok2 perut..haiya..suka bikin gua nangis..aku rasa tu proses2 dia bercakap ngan baby kot..hehe.aku pun cakap ngan baby..baby2 nnt besar jadi pandai macam abah..jangan macam mummy..mummy malas..hahaha

cerita raya 1

assalamualaikum

abis sudah cuti raya..aku pon abis cuti gak la...sekarng tengah mencari2 mood nak stat balik biz..dah cuti lama maleh plak nak wat kija

cerita pasal raya tahun ni adalah turn daku lah kan..nak pulak tahun ni semua balik kecuali adik lelaki..sebab dia gigih sangat cari duit..haha..xpe la..selepas2 tu pon boleh beraya

balik kg adik bongsu sempat lagi buat sekuk raya 3 jenis...
\


abah yg gigih nak kopek nyoq..nak tnjuk ketereran beliau gitu..lepas tu mengeloh penat


abg ipar ditugaskan utk cabot bulu ayam..7 ekor beb


hoh..tangan sape la tu


malam raya tu bebudak anak2 campo pak pak menakan pakat2 la main bunga api..seronok meriah sebab ramai

sambung later

23 Jul 2013

Resepi begedil daging

assalamualaikum

wahh..tetiba update resepi kan..

Kalau ikutkan duk umah ni boleh buat macam2..tp disebabkan hannah xboleh tinggai langsung maka nya..mummy dia duk rilek tgk hannah ja la..tp kadang2 tu..kalau tekak rasa dah teringin sgt nak makan something..gigih jugak buat..tp buat sikit2..kang xpasal2 plak bergedil ke mana anak ke mana kennn.

bahan2
2biji US potato
3biji ubi kentang biasa
1biji besar bawang goreng (potong macam nak menumis)
daging/ayam cincang
daun sup daun bawang
lada sulah
garam
telur

cara2
-rebus ubi sampai empuk, ada orang goreng..i prefer rebus, pastu toskan
-tumis bawang goreng sampai perang, masukkan ayam/daging, masak sampai lembut, tapis buang minyak
-campurkan dalam ubi lepastu lecek2 sampai sebati..masukkan garam lada sulah daun sup and daun bawang sume
-bulat2 kan then celup telur, pastu goreng, i selalu goreng dalam frying pan tu..buh myk xbanyak..sebab xsuka yg deep fry

22 Jul 2013

uluwatu,bali


assalamualaikum..

aku kalau boleh tetiap hari nak cakap kat pakmi nak pegi jalan2..tp kalau cakap tetiap hari kang tak pepasal kena lempang lak kan..haha..so cakap sesekali je la..tapi cakap jugak..hihi

teringin sangat nak pi uluwatu..bila ajak je dia cakap..nanti la..tunggu hannah besar sikit..sikit2 tunggu hannah besar sikit..sebab dia nak bawak hannah masa hannah dah pandai merasa seronok jalan2 seronok tengok tempat org..aleerrrrr..lambat lagi la gitu..huhuhu..

baru2 ni air asia ade buat offer 5sen..aku pon tak ketinggalan la nak beli tiket..nak jalan ramai2 ngan famili plan nyer..tapi aku punya stupido..p booking bulan 7..bulan posa tu..xperasan betul masa tu..adeh...melayang melayang..bukan rejeki ku...

16 Jul 2013

hikmah puasa

assalamualaikum

sedar xsedar tak sangka dah seminggu puasa...haihh sekejap nya..kali ni puasa bersama nurhannah..setakat sahur sekarang ni hannah tak bangun kacau mak pak dia lagi..kalau bukak puasa lak dia bukak sama2 ngan kami..so sama2 makan..aku tangan kiri suap hannah tangan kanan makan....makan jangan dilewat2kan ye..haha..dasar x sabor nak makan..lapor tau tambah breastfeed lak (alasan)

semalam petang sebelom bukak puasa duk rilek2 depan tv dlu tgk martin yan makan..tetiba pakmi kata..sedapnyaaa dia makan..padahal masa tu dia makan bihun goreng je kot..ape yg sedap aku pon tak paham..dan lepas tu mula la tazkirah dia..uhuhu..dia kata..tau dak pasai pa sedap..pasai kita puasa..kita tengok sedap ja dia makan..padahal bihun ja pon..itu la perasaan orang yang tak dapat makan bila tgk orang makan..semua sedap..so kita kena beringat2 sikit orang hat xdapat makan tu..camna perasaan dia..so jangan bazir bla bla bla...itu la hikmah puasa..

aku plak pikir...ait...tetiba aku plak yg kena..padahal dia yg start kata org tu makan sedap...kose tau..

30 Jun 2013

kegilaan membeli mainan hannah

assalamualaikum

lama pulak rasanya tak update..hihi..bizi berbisnes sikit..alhamdulillah..tumpang rezeki hannah..

sekarang ni kegilaan membeli mainan hannah..sebab bila dah jaga hannah sendiri ni rasa kesian pulak macam xde mainan je dia..so pagi tadi pagi2 dah siap2 pegi ikea cari nak cari kerusi makan hannah and mainan dia..sebelom pi plan nak amik 2 jenis maiann je..bila dah sampai sana..aduhai godaaan betol...maka amik la 4..semua jenis kayu2..hehe..



berabis jugak la mummy disitu..tapi xpe lah..dah kate tumpang rezeki hannah kan..hihi..tu pon dah aim lg 2 jenis mainan..nak amik tgk la bulan2 akan dtg insyaallah kalau ade rezeki...

sebelom beli toys kat ikea dah mengorder from kiddicare.com..tgh tunggu smpai lbh kurang bulan 9..harap2 beli ni hannah main la..klu idop..huhuhu..so far beli yg ikea td hannah seronok je main..harap2 ler ini pon sama..jauh mummy ngorder utk hannah ni tau



kbai

12 Apr 2013

Hannah dah mula merangkak

Setakat hari ni hannah dah 7months++..betapa seronoknya bila kita dapat tgk perkembangan anak setiap hari..kita tgk dia dari baring pastu nak meniarap..dah meniarap nak merangkak pulak..♥♥

Sekarang hannah sangat aktif merangkak..serata pelusuk rumah kalau boleh dia nak ziarah..kejap2 dia panjat sofa, nnt cari coffee table plak..pastu nak panjat meja tv..adoyai..mummy la yg jenuh angkat balik..

Hannah start meniarap masa umo dia 4bln..5 bln dia dah start nak kedepan..dlm 5bln setengah hannah dah laju je mengesot ke depan..hannah mengesot xlama..terus merangkak masa 6 bln setengah...skang ni mummy xsabar nak tgk si kenit ni berjalan pulak..

Semoga hannah menjadi anak yg solehah..hannah adalah kasih sayang mummy and abah..

29 Mar 2013

Puree pumpkin for my baby

Arini hannah lunch puree pumpkin..ini adalah pertama kali hannah makan pumpkin..sebelum ni hannah dah try puree avocado puree banana and bubur nasi campo ubi atau kurma..semalam adalah try nak buat puree epal..tapi x jadi..jadi jus epal plak..haha..abis mommy la yg makan kan..maybe peralatan x berapa cukup..tu yang jadi lagu tu..hehe..
 
masa try banana puree hannah tak berapa mau..dia tolak2 puree tu..tapi bila tanya paed hannah dia cakap kalau dia tak mau puree tu nanti 2 3 hari cuba bagi lg..dia takmau masa mula tu tak bermaksud dia x suka..maybe dia dah kenyang masa tu or dia tak nak makan or watever la penyebab dia xmo
 
Berbalik kepada puree pumpkin td..kalau d compare kan kesemua puree yg hannah dah makan..aku rasa pumpkin paling best..sebab bau dia sedap manis and rasa dia pon mmg sedap..hannah taktau la apa perasaan dia..makan je kot..
 
Pumpkin tu aku beli kat tesco and aku pilih yang organik punya..selalu pasaraya camtu senang nak jumpa yang organic kan..
 
Cara2 buat puree pumpkin tu aku just buang kulit..buat biji..potong kecik2..rebus ngan air paras2 je sampai lembut and air kering..awas..jangan bagi hangit ye..kalau agak2 masih xcukup lembut
.masukkan je air lagi sampai dia betul2 lembut..nnt senang nak lenyekkan..
lepas tu boleh la bg baby makan dan selebih nya simpan dlm bekas kecik2..masuk dlm freezer..nnt kalau nak buat bubur boleh campo je
 
Sekian resepi kali ni

25 Mar 2013

Sudah pandai berkawan

hannah dah pandai cari kawan sekarang..tapi sepupu dia ingat raksasa datang menyerang..jadi sepupu dia larikkk..hehe

20 Mar 2013

Homemade food for hannah

Haluuu..terasa seperti nak apdet sesuatu..Skang hannah dah 6 bln setengah..dah boleh menyuloq lajuuuu sangat.pantang tinggal je kalau nampak menda yang menarik minat dia mmg laju lah dia pegi..dan lagi satu dia suka kalau mummy dia duk tercongok depan dia 24 jam..haha..nak mandi makan pun terhad dah sekarang..pantang tinggal maka menangis la dia sampai merah mata.bila angkat otomatik sekelip mata diam terus..sabo je la nak..skang ni dah merangkak 1 2 step..kalau dapat lutut kalu..lagi la kena berjaga2..

Ok kembali pada tajuk asal..hannah baru je start makan..aritu ade la bg sekali makan bubur + kurma..yang tu sikit je dia makan..rasanya yg tu buat mggu lepas..isnin aritu try bagi dia us potato plak..ok yg ni nampak macam dia selera makan..kalau ikut chart potato n nasi xberapa di galak kan makan lg utk 6 bln..tp aku punya konsep xde la ketat sgt..as long dia berak ok and dia pon ok..aku ok ok je...tp xde la bg makan tetiap hari..cuma menerai la org kata..so td plak bagi avocado + susu badan yg stock simpan masa kerja aritu..yg ni nampak macam dia suka..tp sekali sekala boleh la..kopak apak nak..sebijik.pon rm5 tau..

Lepas ni nak cuba pisang epal n labu plak utk di buat puree..satu2 kita try nanti yek hannah..semua stock dah beli dah..tggl hannah ngapppp je....

Ok dada

11 Mar 2013

Bubur jagung maneh melecaihhh..

Lama x update tetiba update bubur jagung ye..

Dah lama gile kot nak makan bubur jagung..tgk ade jagung tin kat peti..santan pon ade sikit..boleh la buat.

Tapi aku suka mandai tokok tambah mana nak bg perabih so buh susu complan sama..tu yg jadi manehhh..xpala.hantam saja..

21 Feb 2013

Ustaz don

Rasanya post ni banyak share kat fb satu ketika dulu..x dulu sangat la jugak..so masa baca tu terus forward kat pakmi..lagipun dia memang tau biniknye ni suka ustaz don tu

Masa hannah baru lahir..hannah menyusu lama..kadang lebih dr 30mnt..dengan keadaan aku yg xpandai nak bg susu anak masa tu mmg rasa susah jugak la..masa tu kalau bf hannah mesti kena duduk..xpandai baring.. udah la keadaan muka badan fikiran serabut..lg la nampak kesian.. now dah pandai la kan..tiap kali bf kalau boleh memang aku nak baring je sebab lg selesa..kadang kita pon leh lena rest sekali..so setiap kali bangun malam nak bagi susu pakmi offer nak buat susu..bila hannah nangis..dia pon bangun teman mummy nyusu hannah..walaupon dia nak keje esoknya..masa dia buat susu tu dia ada cakap..nak tiru macam mak ayah ustaz don buat..

skang ni nan hado la kan..haha..aku pon x kose nak minum susu tgh mlm..lgpn bf hannah baring je..

Point aku nak cakap..kalau benda baik..bakpe kita nak malu tiru..

Satu perkongsian yang menarik dari Prof Dr Muhaya:"Saya berkesempatan utk bertemu dgn ibu kepada seorang ilmuwan agama (ustaz) yang tersohor pada masa kini. Melihatkan kpd kebolehan anaknya dalam menyampaikan dakwah, maka saya bertanya kepada ibunya, apakah rahsia beliau dalam mendidik si anak? Jawab si ibu, sewaktu si anak (ustaz) dilahirkan, beliau telah mengambil keputusan utk berhenti kerja bagi menumpukan sepenuh perhatian beliau utk menyusukan anaknya selama genap 2 tahun. Selain itu, pada setiap malam, apabila mereka suami isteri dikejutkan si anak utk menyusu, suami beliau akan turut sama bangun. Suaminya akan menyediakan susu kepadanya utk minum sambil beliau menyusukan anaknya itu. Suaminya tak benarkan beliau menyusu sambil baring. Sebaliknya, suaminya akan menyediakan belakang badannya utk beliau bersandar menyusukan anak sambil duduk dan memastikan keselesaan semasa menyusu. Bayangkan bagaimana emosi si isteri apabli setiap malam dilayan sebegitu oleh si suami"SUBHANALLAH...indahnya alam rumah tangga jika bersandarkan amanah dan kasih sayang kerana Allah. Tak mustahil jika mereka dapat melahirkan generasi yang baik akhlaknya.Persoalannya, siapakah si anak yang dimaksudkan??? Beliau adalah USTAZ DON DANIYAL DON BIYAJID :)

hari paling sedih

pagi td sebelom hantar hannah dah cakap banyak banyak kat hannah..hannah kena duduk bawah sama tau  takmau jerit2 takmau nangis2..tapi macam tak mau jalan ja..pagi td pun letak sat dah nangis dah..tapi mummy cekal hati punya pasal..hantaq jugak.dekat pukul 1 telepon bs hannah tanya..dah dgr dr telepon hannah jerit2...menangis2..tp bs kata dia boleh handle..so mummy pon ingat semua ok..

sampai je kat rumah bs mummy tgk mata hannah bengkak..sebab nangis banyak sangat..masih ade sedu2 lagi bersisa...sayu sangat hati mummy bila tgk mata hannah macam tu..mummy x salah kan bs sebab bs pon ada kerja nak buat..tak boleh la pegang hannah selalu..lepas amik hannah aritu mumny nekad kali ni mummy kena berenti kerja jugak..sblm ni apak dia dah suruh berenti..tp belom sedia lagi nak resign..masih sayang kerja sekarang..tp kalau dah jadi macam tu xkan setiap hari nak kena tengok mata hannah bengkak..huuu..kenot..

bila tebayang mata bengkak hannah tu mesti rasa sayu sangay..sebab kesian..duk pikir lama mana la dia nangis..sedangkan duk ngan kita pon nangis sekejap pon dah kalut2..huhuhu

mummy mintak sorry hannah..lepas ni mummy everyday ada ngan hannah k..

entry khamis 14/2..tp baru hari ni publish..heh

Followers