29 Mar 2013

Puree pumpkin for my baby

Arini hannah lunch puree pumpkin..ini adalah pertama kali hannah makan pumpkin..sebelum ni hannah dah try puree avocado puree banana and bubur nasi campo ubi atau kurma..semalam adalah try nak buat puree epal..tapi x jadi..jadi jus epal plak..haha..abis mommy la yg makan kan..maybe peralatan x berapa cukup..tu yang jadi lagu tu..hehe..
 
masa try banana puree hannah tak berapa mau..dia tolak2 puree tu..tapi bila tanya paed hannah dia cakap kalau dia tak mau puree tu nanti 2 3 hari cuba bagi lg..dia takmau masa mula tu tak bermaksud dia x suka..maybe dia dah kenyang masa tu or dia tak nak makan or watever la penyebab dia xmo
 
Berbalik kepada puree pumpkin td..kalau d compare kan kesemua puree yg hannah dah makan..aku rasa pumpkin paling best..sebab bau dia sedap manis and rasa dia pon mmg sedap..hannah taktau la apa perasaan dia..makan je kot..
 
Pumpkin tu aku beli kat tesco and aku pilih yang organik punya..selalu pasaraya camtu senang nak jumpa yang organic kan..
 
Cara2 buat puree pumpkin tu aku just buang kulit..buat biji..potong kecik2..rebus ngan air paras2 je sampai lembut and air kering..awas..jangan bagi hangit ye..kalau agak2 masih xcukup lembut
.masukkan je air lagi sampai dia betul2 lembut..nnt senang nak lenyekkan..
lepas tu boleh la bg baby makan dan selebih nya simpan dlm bekas kecik2..masuk dlm freezer..nnt kalau nak buat bubur boleh campo je
 
Sekian resepi kali ni

25 Mar 2013

Sudah pandai berkawan

hannah dah pandai cari kawan sekarang..tapi sepupu dia ingat raksasa datang menyerang..jadi sepupu dia larikkk..hehe

20 Mar 2013

Homemade food for hannah

Haluuu..terasa seperti nak apdet sesuatu..Skang hannah dah 6 bln setengah..dah boleh menyuloq lajuuuu sangat.pantang tinggal je kalau nampak menda yang menarik minat dia mmg laju lah dia pegi..dan lagi satu dia suka kalau mummy dia duk tercongok depan dia 24 jam..haha..nak mandi makan pun terhad dah sekarang..pantang tinggal maka menangis la dia sampai merah mata.bila angkat otomatik sekelip mata diam terus..sabo je la nak..skang ni dah merangkak 1 2 step..kalau dapat lutut kalu..lagi la kena berjaga2..

Ok kembali pada tajuk asal..hannah baru je start makan..aritu ade la bg sekali makan bubur + kurma..yang tu sikit je dia makan..rasanya yg tu buat mggu lepas..isnin aritu try bagi dia us potato plak..ok yg ni nampak macam dia selera makan..kalau ikut chart potato n nasi xberapa di galak kan makan lg utk 6 bln..tp aku punya konsep xde la ketat sgt..as long dia berak ok and dia pon ok..aku ok ok je...tp xde la bg makan tetiap hari..cuma menerai la org kata..so td plak bagi avocado + susu badan yg stock simpan masa kerja aritu..yg ni nampak macam dia suka..tp sekali sekala boleh la..kopak apak nak..sebijik.pon rm5 tau..

Lepas ni nak cuba pisang epal n labu plak utk di buat puree..satu2 kita try nanti yek hannah..semua stock dah beli dah..tggl hannah ngapppp je....

Ok dada

11 Mar 2013

Bubur jagung maneh melecaihhh..

Lama x update tetiba update bubur jagung ye..

Dah lama gile kot nak makan bubur jagung..tgk ade jagung tin kat peti..santan pon ade sikit..boleh la buat.

Tapi aku suka mandai tokok tambah mana nak bg perabih so buh susu complan sama..tu yg jadi manehhh..xpala.hantam saja..

Followers