23 Jul 2013

Resepi begedil daging

assalamualaikum

wahh..tetiba update resepi kan..

Kalau ikutkan duk umah ni boleh buat macam2..tp disebabkan hannah xboleh tinggai langsung maka nya..mummy dia duk rilek tgk hannah ja la..tp kadang2 tu..kalau tekak rasa dah teringin sgt nak makan something..gigih jugak buat..tp buat sikit2..kang xpasal2 plak bergedil ke mana anak ke mana kennn.

bahan2
2biji US potato
3biji ubi kentang biasa
1biji besar bawang goreng (potong macam nak menumis)
daging/ayam cincang
daun sup daun bawang
lada sulah
garam
telur

cara2
-rebus ubi sampai empuk, ada orang goreng..i prefer rebus, pastu toskan
-tumis bawang goreng sampai perang, masukkan ayam/daging, masak sampai lembut, tapis buang minyak
-campurkan dalam ubi lepastu lecek2 sampai sebati..masukkan garam lada sulah daun sup and daun bawang sume
-bulat2 kan then celup telur, pastu goreng, i selalu goreng dalam frying pan tu..buh myk xbanyak..sebab xsuka yg deep fry

22 Jul 2013

uluwatu,bali


assalamualaikum..

aku kalau boleh tetiap hari nak cakap kat pakmi nak pegi jalan2..tp kalau cakap tetiap hari kang tak pepasal kena lempang lak kan..haha..so cakap sesekali je la..tapi cakap jugak..hihi

teringin sangat nak pi uluwatu..bila ajak je dia cakap..nanti la..tunggu hannah besar sikit..sikit2 tunggu hannah besar sikit..sebab dia nak bawak hannah masa hannah dah pandai merasa seronok jalan2 seronok tengok tempat org..aleerrrrr..lambat lagi la gitu..huhuhu..

baru2 ni air asia ade buat offer 5sen..aku pon tak ketinggalan la nak beli tiket..nak jalan ramai2 ngan famili plan nyer..tapi aku punya stupido..p booking bulan 7..bulan posa tu..xperasan betul masa tu..adeh...melayang melayang..bukan rejeki ku...

16 Jul 2013

hikmah puasa

assalamualaikum

sedar xsedar tak sangka dah seminggu puasa...haihh sekejap nya..kali ni puasa bersama nurhannah..setakat sahur sekarang ni hannah tak bangun kacau mak pak dia lagi..kalau bukak puasa lak dia bukak sama2 ngan kami..so sama2 makan..aku tangan kiri suap hannah tangan kanan makan....makan jangan dilewat2kan ye..haha..dasar x sabor nak makan..lapor tau tambah breastfeed lak (alasan)

semalam petang sebelom bukak puasa duk rilek2 depan tv dlu tgk martin yan makan..tetiba pakmi kata..sedapnyaaa dia makan..padahal masa tu dia makan bihun goreng je kot..ape yg sedap aku pon tak paham..dan lepas tu mula la tazkirah dia..uhuhu..dia kata..tau dak pasai pa sedap..pasai kita puasa..kita tengok sedap ja dia makan..padahal bihun ja pon..itu la perasaan orang yang tak dapat makan bila tgk orang makan..semua sedap..so kita kena beringat2 sikit orang hat xdapat makan tu..camna perasaan dia..so jangan bazir bla bla bla...itu la hikmah puasa..

aku plak pikir...ait...tetiba aku plak yg kena..padahal dia yg start kata org tu makan sedap...kose tau..

Followers