15 Dec 2014

Happy birthday to me

Tahun depan dah 30..hihu

Alhamdullillah..thanks hubby utk iphone ittew..




13 Dec 2014

Boria anak beranak

Hari ni terasa tak nak update resepi..hihu

Tapi nak cerita pasal boria anak beranak..apak mmg xsuka pakai baju sama..ok fine..nasib baik anak ku anak perempuan..lama dah planning kalo keluar mesti nak pakai baju sama color ngan anak..tapi selalu kecundang..xbyk baju sama..huhu..baru2 ni suruh kawan beli Kasut converse yg sama anak n mak..tp kasut anak terbesar pulak dah..xdapat nak matching2 lg ngan anak..frust menonggeng

11 Dec 2014

Resepi kuih cara manis

Aaa..tolong resepi lgikk

Tgk mak buat kuih cara rasa teringin pulak nak buat sendiri..guna santan ori pandan ori..gerenti sedap sangat

Bahan2 
Tepung setengah kilo
Santan rm2
Air pandan dalam secawan
Garam dan air
Dan gula utk letak atas kuih cara tu nnt

Campor kan semua bahan dan agak2 kepekatannya ok..jgn pekat sgt

Makan panas2..emmm sedap!


10 Dec 2014

Makan sedap taiping - bismillah cendol

Salam..

Rajin pulak la kan hapdate..tp mcm biasa..mesti pic makanan..hobi sekarang buh pic makanan..Hehe

Laat week balik perak..planning nak makan mee kacau sotong dkt warung superghh batu 2 1/2 taiping..tp 2 hari pegi sabtu ahad x bukak..xtau la apaCer  atau kami silap timing pegi..tp xpe la..xdop rejeki nak makan situ

So planning bertukar makan cendoi kat bismillah cendoi jalan barrack taiping..dekat sgt dengan hospital taiping...bangunan lama sebelah hospital tu..kiranya kalau dr simpang taiping tu lepas jumpa hospital terus belok kiri..

Cendoi dia mmg sedap la..santan dia mmg terasa..mmg sedap..plus dia pnya cendoi tu ada bau pandan..ori pandan..color pon mcm ori pandan..mcm la kan..mana la tau kot2 tersilap info..termalu plak..heheh..

Cendoi biasa rm1.20

Cendoi kacang 1.50

kat situ ada laksa jugak..laksa dia nampak simple kuah pon nampak ceroi2 ja tp sedapppppp....rm3 je sekali telur sebijik

Xjauh dr bismillah cendoi ada ansari cendoi..kalo dah smpai boleh la try dedua..dedua pon sedap

Resepi sambal sreng

Salam..

Asal update je mesti resepi kan..xkisah la janji hupdate

Sambal ni buat sebab banyak nau cili padi merah dlm peti..sayang takut busuk..maka terjadi la sambal sreng

Rasa2 dalam 80% sama dengan sambal sreng yg ori beli itu hari...kita ok la..sbb kalo beli bekas kecik tu je dh rm13..mahal nau rasa..

Lepas ni kalau nak buat nasi goreng ke nak goreng sayur ke..cedok je sambal sreng ni..senang cepat mudah dan yg penting masak jd sedap..

Bahan
Cili api merah 20biji
Cili hidup merah 3biji
Bawang kecil/merah 7bj kalau nak buh lebih sila kan
Ikan bilis sejemput..goreng separuh garing
Air limau nipis
Gula garam belacan

Cara2 nya masukkan dlm oven 200c semua bahan kecuali air limau nipis gula
Garam..bakar dlm 15mnt atau agak2 jgn sampai rentung..haha..blend kasar guna blender kering tu..tumis dgn myk..buh myk banyak ok..guna myk sayuran..
tumis sampai masak then boleh simpan dlm jar and masuk dlm peti..simple senang dah sedap gilos..


12 Sep 2014

Resepi = Eggless pancake

Sekarang tengah menggila makan pancake..kalau hari tu buat pancake mmg dari pagi ke malam la duk buat pancake..kalau nak makan banyak.. buat sukatan 2 cawan tepung..bila nak makan baru buat. Selebih nya simpan dlm fridge..sampai esok pagi pon masih tahan lg..insyaallah..pancake makan panas2 baru sedap!

Bahan2
2 cawan tepung kek/ tepung gandum biasa
1/3 cwn myk
1 1/2cwn fresh milk (kalau xde bancuh susu tepung pon xpe..bantai aje susu tepung anak..hihi)
2sk baking powder
1sk esen vanila
2sb gula
Sedikit garam

Methodnya campo je semua patu kalau agak2 xcukup air..tambah fresh milk or air biasa..iols masukkan butter/marjerin skit bg bau wangi..xletak pon xpe

Ok bye

10 Sep 2014

Nasi goreng telur masin simple sedap

Nasi goreng ni belajor dr kawan..simple tapi sedap!! Sapa yg penggemar telur masin mmg patut buat nasi goreng ni.

Nasi goreng telur masin

Bahan2
2ulas bawang putih
1ulas bawang merah/sedikit bawang besar
Ayam/udang (iols guna ayam jer)
3cwn nasi putih
2biji telur masin yg sudah direbus dan dihancur kan
Carrot (sagat)
Sedikit lada sulah
1sb sos tiram
1sb kicap cair
Sedikit myk
1sk marjerin/mentega
Cili api potong kalau nak pedas..iols xletak..budak kecik nak makan..hehe

Cara2
Tumis bawang putih dan bawang merah yg dipotong halus. Masuk ayam dan butter..goreng
Masukkan telur masin kicap cair sos tiram..goreng..
Masuk kan nasi carrot dan lada sulah
Kalau nak oedas tambah jer cili api

Tadaaa..siap

Hannah is 2

Alhamdullillah..

Hannah dah 2 years..hannah dah big girl yeay!!

Hannah pandai cakap..hannah pandai tanya..hannah pandai memacam

Dan hannah pandai juga macan2 perangai

Semoga hannah menjadi anak solehah yg cerdik

Semoga mummy juga di beri kesabaran untuk menjaga hannah..yeay!! 💋💋💋

Sayang hannah lillahi taala

15 Mar 2014

resepi bakwan jagung super sedap

salam uolsss.lamanyaa menghilang..pastu tetiba update pasal resepi kan..xtau pon bakwan ni mende..alkisah kawan yg buat patu tunjuk kite..so tau la mendalah ni..mmg super sedap gilos meletop kebabom ngkkooo..resepi nya senang je..ade resepi letak buah keras ade yg x letak..ade letak telur ade yg x letak..ikut sedap tekak la ye..sukatan nya agak2 sendiri la yo..



resepi bakwan udang&jagung

kubis potong panjang
carrot potongg panjang
udang putih
jagung
taugeh
tepung gandum
tepung beras (nisbah 1/3)

2biji bawang merah*
2biji bawang putih*
2biji buah keras*
*tumbuk halus

gula garam secukup rasa

campo je seme tu..tepung tu agak2 salut ngan bahan2 dia je..xmo byk sgt tepung k

ade sengah org letak telur..boleh je..tp kalo xletak pon sedap hamat dah..xyah bazir telur..ekekeke

selamat mencubo


Followers