1 Sep 2015

Sofina3

Sebenanrnya dah aim bag ni dahhh lama..tggu punya tggu dia restock..now this is the final restock..no more after this..wehuuu..sempat!


19 Aug 2015

Resepi siakap stim simple

Assalammualaikum

Arini iols nak bg resepi siakap stim iols pnya style..ekceli tak stim pon ikan ni.. Bahan mcm stim cuma nya iols merebus je..leceh kan stim2 nak keluar steamer bagai


Bahan2
Ikan siakap seekor (ratakan garam dikeseluruhan ikan)
Limau nipis 3bj
Lemon sebiji hiris
Tomato potong 4
Serai ketuk 2 btg
Daun limau purut
1bj bwg besar potong bulat
5 ulas garlic ketuk
Halia hiris
Bunga kobis
Seleri sebatang
2-3 sudu besar sos ikan

Cara-cara
Letakkan ikan di dlm periuk..susun lemon di atas ikan, perah asam limau, kemudian masukkan semua bahan2 yg lain..masukan air dlm setengah cawan dan tutup periuk biarkan sehingga ikan masak..masukkan gula jika perlu

Siap! Dan sedap.. Sesuai utk org yg jaga pemakanan xmo makan myk2 ni..xperlu stim tp rasa mcm ikan stim jugak hehhee.. 

Kbai

18 Aug 2015

kisah dulu-dulu

assalamualaikum

ai saya rindu awak hehehe rindu blog rindu bila baca entry yg hampir 9thn..

ya allah malu nya bila baca balik ayat muda mudi..geli geleman..lepas tu semua rasa nak cerita dari a-z harghhhh kenapa aku mesti tulis mcm tu dlu hahaha..ntah apo2..

tp kan..tau apa kesimpulan dari baca entry2 dlu?

jangan la duk kutuk sgt bila baca ayat2 muda mudi skang bila duk update status yg ntah apa2 yg awak rasa mcm x perlu pon update macam tu..yang awak rasa mcm kalau awak update tu malu nyaa lahaii

mereka sedang berada di zaman yg kita pernah lalui..zaman awak dah berlalu... dan mereka sedang melalui zaman itu..biarkan je la..kita baca dan tgk selagi tak melampaui batas

dan itu juga bermaksud nor azimah sudah matang..pakmi mesti bangga ni hahaha

dan yg paling best bila baca balik entry zaman bercinta bertunang..mak oih zaman bercinton itu mmg indah ye..bila baca rasa mcm cinton makin bercambah2 plak ewahh...😆😆😆

ok la..subuh2 iols update tau..kbai




29 Jun 2015

Rendu

Saja nak cakap rindu kat blog sendiri 😅😅😅

12 Jan 2015

Homemade sardine simple dan sedap

Assalamualaikum..

Menu harini sardin je tapi yang penting homemade hokeh..bagi tekak ku memang marbeles kebabom..harus buat lg..arini try ikan sardin next time nak guna ikan tongkol/tuna..jom tengok resepi yang dah di durhaka kan hihihi

Bahan
5 ekor ikan sardin besar belah 2 dan di goreng garam kunyit
3biji tomato* blend
2 sudu besar cili blend
1/2 labu bawang besar*
2ulas garlic*
1hiris halia* (blend)
Gula garam
2sudu besar cuka epal

-Campor bahan kisar,cili blend,tomato blend, Tumis sekejap dengan myk goreng ikan

-Masukan bahan tumis dalam pressure cooker masukkan ikan goreng gula garam dan cuka epal

-masak dalam 1jam dengan api perlahan..hati2 jgn sampai hangit..boleh buat 2 round 1/2 jam rebus then tambah air sikit then rebus lg 1/2 jam sampai tulang lembut

Selamat mencubaaaa

Followers