15 Dec 2014

Happy birthday to me

Tahun depan dah 30..hihu

Alhamdullillah..thanks hubby utk iphone ittew..




13 Dec 2014

Boria anak beranak

Hari ni terasa tak nak update resepi..hihu

Tapi nak cerita pasal boria anak beranak..apak mmg xsuka pakai baju sama..ok fine..nasib baik anak ku anak perempuan..lama dah planning kalo keluar mesti nak pakai baju sama color ngan anak..tapi selalu kecundang..xbyk baju sama..huhu..baru2 ni suruh kawan beli Kasut converse yg sama anak n mak..tp kasut anak terbesar pulak dah..xdapat nak matching2 lg ngan anak..frust menonggeng

11 Dec 2014

Resepi kuih cara manis

Aaa..tolong resepi lgikk

Tgk mak buat kuih cara rasa teringin pulak nak buat sendiri..guna santan ori pandan ori..gerenti sedap sangat

Bahan2 
Tepung setengah kilo
Santan rm2
Air pandan dalam secawan
Garam dan air
Dan gula utk letak atas kuih cara tu nnt

Campor kan semua bahan dan agak2 kepekatannya ok..jgn pekat sgt

Makan panas2..emmm sedap!


10 Dec 2014

Makan sedap taiping - bismillah cendol

Salam..

Rajin pulak la kan hapdate..tp mcm biasa..mesti pic makanan..hobi sekarang buh pic makanan..Hehe

Laat week balik perak..planning nak makan mee kacau sotong dkt warung superghh batu 2 1/2 taiping..tp 2 hari pegi sabtu ahad x bukak..xtau la apaCer  atau kami silap timing pegi..tp xpe la..xdop rejeki nak makan situ

So planning bertukar makan cendoi kat bismillah cendoi jalan barrack taiping..dekat sgt dengan hospital taiping...bangunan lama sebelah hospital tu..kiranya kalau dr simpang taiping tu lepas jumpa hospital terus belok kiri..

Cendoi dia mmg sedap la..santan dia mmg terasa..mmg sedap..plus dia pnya cendoi tu ada bau pandan..ori pandan..color pon mcm ori pandan..mcm la kan..mana la tau kot2 tersilap info..termalu plak..heheh..

Cendoi biasa rm1.20

Cendoi kacang 1.50

kat situ ada laksa jugak..laksa dia nampak simple kuah pon nampak ceroi2 ja tp sedapppppp....rm3 je sekali telur sebijik

Xjauh dr bismillah cendoi ada ansari cendoi..kalo dah smpai boleh la try dedua..dedua pon sedap

Resepi sambal sreng

Salam..

Asal update je mesti resepi kan..xkisah la janji hupdate

Sambal ni buat sebab banyak nau cili padi merah dlm peti..sayang takut busuk..maka terjadi la sambal sreng

Rasa2 dalam 80% sama dengan sambal sreng yg ori beli itu hari...kita ok la..sbb kalo beli bekas kecik tu je dh rm13..mahal nau rasa..

Lepas ni kalau nak buat nasi goreng ke nak goreng sayur ke..cedok je sambal sreng ni..senang cepat mudah dan yg penting masak jd sedap..

Bahan
Cili api merah 20biji
Cili hidup merah 3biji
Bawang kecil/merah 7bj kalau nak buh lebih sila kan
Ikan bilis sejemput..goreng separuh garing
Air limau nipis
Gula garam belacan

Cara2 nya masukkan dlm oven 200c semua bahan kecuali air limau nipis gula
Garam..bakar dlm 15mnt atau agak2 jgn sampai rentung..haha..blend kasar guna blender kering tu..tumis dgn myk..buh myk banyak ok..guna myk sayuran..
tumis sampai masak then boleh simpan dlm jar and masuk dlm peti..simple senang dah sedap gilos..


Followers