30 Dec 2011

new blog interface

ini yang lama


ini pulak yang baru


blog satu lagi tu aku dah fadam kan..kehkeh..tapi ai dah lama tak apdet sebab nan ado apae2 nak di apdet kan..mungkin bila dah mula balik mungkin aku akan menulis semula la

sebenarnya aku dah try lebih kurang sebulan lepas kot..masa tu dah nampak dia promo kat atas tu suh try kan..aku pun try la..lepas dah try tu aku rasa macam tak bape best la..macam dulu FB baru tukar kan..cam tu ler jugak..rasa macam tak best..baru2 ni cikinto ade citer dia try guna interface yang baru..tak ngomen pape pun...ni baru la aku explore..

yang best nyer interface baru ni

untuk bab upload gambar memang mudah sebab kalau dulu kena select satu2 ni ko boleh buat sekali harung..lepas dah upload boleh adjust lagi besor mana nak buh gambar tu..klik je kat gambar tu then kat bawah dia ade tulis medium, large xlarge..

kotak untuk tulis2 ni pun dah besor..senang nak tengok..takpayah scroll ataih bawah banyak2 kali

tapi yang aku tak best..aku agak silau dengan kale putih seme ni.

28 Dec 2011

kawan baik, kawan rapat and whatsoever

perlu tak kawan baik..? aku rasa ia perlu kalau kita seorang yang malu nak menceritakan masalah kita kat famili..so kawan baik la tempat mengadu domba..tapi takut2 jugak bila kita anggap dia kawan baik dan kita percaya dia simpan semua rahsia at the end dia yang bocorkan..itu bermakna kita tepuk sebelah tangan.

kawan baik aku dari zaman sekolah rendah sampai ke sekolah menengah memang bertukar..masa sekolah rendah best friend aku orang lain..tukar sekolah menengah orang lain pulak..tapi pada masa tu memang kita anggap dia lah kawan baik kita sampai bebila..sampai bila dah terpisah..masing-masing lost contact atau ade haluan masing2, bila jumpa balik nak borak jadi kekok semacam..

tapi seingat aku masa aku sekolah dulu aku tak pernah cerita masalah aku kat kawan baik aku sendiri..aku jenis malu kalau orang tau ape masalah aku..mesti lah kan....so memang pendam sendiri..pernah sekali agaknya memang taktahan sangat menanggung tetiba aku nangis depan diorang..nangis je la..pas nangis aku wat besa..huhu

so memang aku ni bukan la jenis nak mengadu domba semua cari kawan..ade masalah semua nak cari kawan..

kawan baik pada aku adalah kawan baik yang bila kita happy dia pun happy, bila kita sedih dia turut sedih, bila kita berjaya dia pun gembira, bila kita ade masalah dia sentiasa ada depan kita, dan yang paling penting..dia adalah orang yang memahami kita..bila dia betul2 kawan baik kita perasaan semua tu memang otomatik datang..tapi bila perasaan tu takde..(bila kita happy dia nampak macam dengki)..pikir2 la..betul ke dia tu kawan baik kita..

pada satu masa dulu (yang tak berapa dulu la jugak) aku ada sorang best fren memang aku anggap dia best friend aku gila babeng punya time tu..dengan dia ni kalau aku ade probs memang aku akan cari dia..even bila aku ade problem ngan hubby pun aku cerita kat dia..tanya opinion dia..(dia pun mcam tu jugak).tapi nak buat macam jodoh tak panjang..ade perselisihan faham.. :(

masa kitorang dah tak berkawan tu aku sampai meraung nangis 3 hari 3 malam mengenangkan takde dah kawan baik aku tu..(sampai tahap ni memang bergenang aku cerita wehh..ohhh...i hate dis feeling) tengah malam bangun nangis bila teringat dia..kat hubby sekali pun aku tibai nangis depan dia..sedih sangat2 masa tu taktau nak cakap..ini kalah putus cinta kan..haha..tapi kena redha la dengan apa yang berlaku..semua dah ditakdirkan..

walaupun sekarang kitorang dah ok tapi kesan kat hati dia aku rasa masih ade..mesti la..kalau kita luka pun susah nak hilang parut tapi kalau ko buat laser senang la hilang parut tu..ekekeke

untuk masa sekarang ni aku memang takde sorang pun orang luar yang aku anggap sebagai kawan baik,

tapi ape yang aku tahu kawan baik aku sepanjang masa (insyaAllah) ialah en.hubby and also my sister..

Please bless them Ya Allah, please bless my family and my friends

the end :P

27 Dec 2011

kembali ke tempat asal

aku ni lahir dekat port dickson..tapi asal orang perak..saja nak bgtau..hehe

semalam trip kitorang pegi PD and jalan jalan melaka..AGAIN...berjalan2 melaka untuk kali kedua adalah tak menarik sebab dah pegi..walaubagaimana pun aku cuma ulang balik naik river cruise je..lain2 aku serah kat ina sebab aku dah nak cau..hehe..tapi pegi PD seronok jugak...sampai sakit badan sebab naik boat laju tu..tapi bukan banana tu..yg naik 3 orang tu..taktau nama apa..melantun2 badan duk dalam tuh..jadiknya esok pagi sakit tengkok, sakit tangan.. :(

pic banyak jugak la amik..almaklum la..baby baru kan..mihaha...tapi pakmi cakap pic aku seme tak cantik...huhu

rilek ar bro..belom sebulan lg dapat slr..budget pic aku macam 3tahun pakai..hehe



24 Dec 2011

downy yang sedapp sangat bau dia



aku rasa macam nak calit downy ni letak kat hidung..boleh tak..hehe..sebab wangiii sangat..both pun wangi..tapi suka lagi yang kale merah..tapi aku suka botol ungu so aku beli botol ungu bila dah abis aku refill dengan botol yang merah. :P

..tapi baru2 ni tgk iklan kat tv ade kale pink pulak...isk isk isk

bau dia lagi kuat kalau buh kat baju cotton atau baju yang nipis sikit..kalau tshirt tebal2 macam tshirt hubby..kureng sikit bau dia...

kbai

23 Dec 2011

are u good enough?

sape taknak jadi baik..semua orang nak jadi baik..bila kita baik semua orang senang dengan kita..aku cuba nak jadi sebaik mungkin..sebab aku senang kalau orang senang dengan aku..bukan la aku ingin menjadi baik ia bermaksud aku ingin jadi seperti orang lain..aku tetap diri aku sendiri tapi aku ingin lebih baik dari diri aku sekarang kerana diri aku sekarang belom cukup baik untuk suami aku..apa baik pada pandangan aku.

dengar cakap suami

jaga penampilan diri untuk suami

rajin

bersedekah

jangan melawan suami

jangan bagi sakit hati orang

jangan cakap besar

jangan menunjuk

selalu bersyukur dengan apa yang ada

bersyukur bila dapat apa yang kita ingin kan

jangan sesuka hati mengata/kutuk orang..kita semua sama di mata Allah..

hormat orang

jangan cari gaduh dengan orang

jangan lukakan perasaan orang

ringan tangan mudah tolong orang

jangan pentingkan diri sendiri

jaga perkataan yang keluar dari mulut kita

jangan sombong

and the list goes (banyak nya list aku..tapi yg aku buat ade 2 3 kerat)

kalau kita sayang kan suami kita haruslah berbuat baik pada Allah..jangan abaikan perintahNYA..tapi bak kata suami..jangan pulak buat baik kepada Allah sebab suami yang suruh..ia mesti ikhlas sebab kita buat kerana Allah..kita semua berusaha kearah itu kan..tetapi aku tersangat gagal dalam berbuat baik pada manusia..tersangat gagal..aku selalu pikir ape yang menyebabkan aku gagal jadi orang yang baik..walaupun setiap malam aku pikir adekah aku cukup baik hari ini..jawapan yang pasti..GAGAL!

mungkin jugak penyebab besar aku gagal untuk menjadi baik adalah mulut aku..aku rasa aku banyak keluarkan perkataan yang tak berfaedah..yang menyakitkan hati orang..yang membuatkan orang tak suka dengan aku.

mmg betul la tu..kerana mulut badan binasa..tapi..bila aku sedar aku banyak menyakitkan hati orang..aku cuba kurangkan bercakap..tapi lain pulak jadinya..orang kata aku sombong dan xmau kawan dgn dia..

aduhai..serba salah..dah pulak kena perbaiki balik hubungan tu sebab ada salah faham..

helpppp

i want to be a good person

i want to be a good person

i want to be a good person

please Allah help me to be a good person

*crying*

because i'm not good enough


Becoming a good person is not just a choice to make; it is a choice to live. So if you think your bad, and you want to transform yourself into a good one, you need rebirth.

wissss lissss

terrrrrlampau banyak yang nak dalam pikiran ni..tapi duhetnya nan hado...tapi kalau nak harus la di hado kan..makanya menyimpan okeh..

yang pertama opkos umah ler kan...tapi aku nak jugak lily apartment kat saujana utama ni kalau boleh...so sekarang belom dapat lagi sebab menunggu umah lelong.hihi..ade rezeki nnt insyaAllah tercapai suatu hari nnt



kereta pun nak jugak..bosan sangat tetiap pagi kena tunggu opis buka..satu jam noks..so kalau ade kereta boleh la pegi sendiri..en.suami pun tidak perlu bersusah payah menghantar isteri nya..hehe...saya mau kereta yang muroh2 sajok..nak kelisa auto jugak boleh tak..hehe..tapi kalau pakmi angan2 nak ade kereta lain dia boleh bagi kereta dia kat aku..hihi


omaigod omaigod!!!..ohhhhh...nak sangatttttt...sape nak sponsor..kaih2



omaigod sekali lagi..hahaha....ni pun nakkkk jugakkkk..sebab aku suka amik gambaq lanscape..omaigod bila kah boleh dapat ni...adesss



juling mata lg tgk..sabo ima sabo...



LED TV...yang ni pun nak jugak..hehe



ok ima..sudah sudah la tu..sila berpijak di bumi yang nyata..hehe

till then yaw!

20 Dec 2011

i-city



kanak2 riang..haha




teknik panning la kununnya



banyak nak kena belajar lagi ni...

19 Dec 2011

dinner sebeday

mari stat apdet blog yea..mulai arini nak berikrar untuk apdet blog at least 1 mggu 1 kali...hihi..boleh ke ima?? tahan la kot sebulan patu lupa balik..tapi disebabkan ai ade baby baru ai nak rajin2 apdet blog..

last week ari khamis ialah hari lahir saya yang ke 18 tahun lagik..haha..pengsan..

seprais kali ni menjadi sikit dari taon lepas...taon lepas hancusssss....rasa nak nangis tgk kad..inagt tak dapat kad dah sebab dapat sebeday present awal 5 hari..gedik nak adiah aritu jugak..kawan pun ikut la beli jugak

so disebab kan sebeday saya..maka saya dibelanjakan memakan seafood sebab i likeeee seafood..

semenarnya taktau nak pi makan kat mana at last hubby jugak yang suggest makan kat tepi tasik shah alam nun...semenarnya dalam hati nak makan prosperity burger tapi takut nak bagitau...huhu...sobsob

makanan kat situ sedap jugak la..tapi paling sedap tomyam dia..memang mantop.!


ni ler nama kedai nya..betul2 sebelah plaza alam sentral



muka besday girl pada hari lahir nya yang ke 18thn untuk ke 8 kali nya..haha..pengsan lagik..


menunya ialah rusa blackpepper, asparagus goreng velacan, soft shell crab masak cili ngan curry leaves and seafood tomyam..air pulak tembilai longan & longan seacoconut


aku berjaya amik gambo bagi nampak belah sana..klu tak kelam tau..ewahh..ciwi bukan?? :P :P


tak larat nak abis kan..banyak..


tapi tapi tapi rugi woo kalau tak abis kan...jadi abis kan jugak...hehe

gambar2 tak berapa cantik sebab tak reti lagi nak guna..ahaks...tapi tengah prektis make perfect ni...:p :p

balik tu tidoq punya la lena....perut kenyang lah katekan..hehehe.. k bai

16 Dec 2011

happy birthday to me tomei tomei tomei

Alhamdulillah..masih bernafas sehingga ke hari ini dan rasa bersyukur sangat..bersyukur dengan apa yang Allah dah bagi sehingga ke arini....walaupun kadang2 setan tu suka duk merasuk nak itu ini..tapi nak sedang belajor bawak bersabo dari hari ke hari..hehe

yang wish kat FB mekasih bebanyak..nape sorang2 yang wish tu tak wish aku tahun depan preggy ke kan..kalau dah ramai2 wish gitu mana tau salah sorang tu termakbul...haha...okeh dah melalut dah



da da

9 Dec 2011

tips mudah mengempis kan perut bincit

1. Bangun pagi-pagi

2. Berdiri tegak

3. Buka baju anda

4. Tundukkan kepala ke bawah

5. Tatapkan mata ke perut buncit anda

6. Dengan menggunakan kedua-dua belah tapak tangan anda, tamparkan pada perut.

7. Tamparkan perut anda banyak-banyak kali sambil berkata : “Nah amik kau! Bikin Malu.. Bikin Malu..Bikin Malu…saja !!”

gila lawak kot????hahaha

7 Dec 2011

asalkan hatinya baik

“Jika seorang wanita itu benar-benar baik hatinya insya-Allah lambat laun dia akan menutup aurat walaupun sebelumnya tidak menutup aurat.”

“Oh, begitu. Kenapa ya?”

“Allah menilai pada hati. Jika hati itu baik, lambat laun hal-hal luaran pasti mengikutnya jadi baik.”

“Apa pula pendapat ustaz tentang wanita yang menutup aurat tetapi akhlak dan perangainya buruk?”

“Bab aurat dia telah selamat. Alhamdulillah, kewajiban menutup aurat telah dipatuhinya. Apa yang tinggal… dia perlu membaiki akhlak dan perangainya. Dia perlu terus berusaha.”

sumber


aku dah tutup aurat cuma aku perlu berusaha untuk mempunyai hati yang baik..sungguh susah nak dapat hati yang baik ni kan..huhuhu T_TLink

6 Dec 2011

kemas baju

bila kemas baju

ade je baju yang takde

hilang tetiba

sangat pelik

macam mana baju tu boleh takde

sedang kan sebelom ni memang dia ada kat situ

jadi persoalan itu akan dituju kepada en.suami

"abg..nampak dak baju ma gini gini..pelik la takdak.."

"haaa..biasa lah kalau baju takda/hilang tu..nak pelik apa"

hehe

5 Dec 2011

saat paling bahagia

Seorang Isteri bertanya kepada suaminya, “Apakah saat paling bahagia didalam hidup abang? “

Suaminya memandang muka isteri dan berkata ” Saat itu belum terjadi lagi.. “

Si Isteri terdiam sejenak.

Kemudian dia bertanya lagi, “Dan bila saat itu akan terjadi?”

Suaminya berkata : “Saat itu adalah hari dimana awak membuka pintu dan berkata kepada saya ‘Abang, Assalamu Alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh’ didalam rumah kita di Syurga..”


Sumber:

3 Dec 2011

cinta kerana Allah

Sudah semestinya cinta kepada Allah diletakkan di atas segala-galanya. Kerana Dialah yang menciptakan cinta dan hati tempat cinta itu bersemayam. Cinta kepada Allah akan mewariskan kecintaan para hamba-Nya. Sebaliknya, cinta yang bukan kerana-Nya hanya akan mengundang murka-Nya dan murka makhluk-Nya. Beruntunglah orang yang hanya mencintai Allah saja dalam hatinya, dan mencintai makhluk hanya sekedar mencintai kerana-Nya.

Sumber

21 Nov 2011

bertukar!

seronoknya dapat tukar FB baru...dalam senarai cuma famili je..Fb mesti kena ade juga..camne nak tau perkembangan terkini adik badik..cuma takde la senarai kawan2...aku rasa orang pun tak kisah aku takde dalam senarai diorang..

balik kepada cerita diri sendiri..sekarang ni kalut duk cari apartment..serius aku tak larat nak kemas umah 2 tingkat...memang pemalas betul....kalau apartment tu kecik sikit..nak kemas pun takde la aku nak hangkut naik atas turun bawah mop/penyapu ke kan..lagipun kami duduk berdua je...kalau ade anak pun sorang 2 insyaAllah boleh lagi...kalau ramai sok itu kita pikir lain ye..masalahnya aku sorang pun takdek lagi ha..cane tu..

aku tak sabar jugak sebenarnya nak cari apartment sebab nak hias umah sendiri dengan taste sendiri..umah kat SP aku tak banyak bersuara bab2 nak pilih brg2..so kali ni kuasa veto nak menentukan barang2 dalam rumah tu ialah aku..hah hah hah gelak jahat..


sekian sahaja laporan harini

23 Oct 2011

I love tupperware..kehkeh

ok ok..disebab kan ia kale pink maka aku tersgt laaa tertarik..hehe



21 Oct 2011

bz konon

i takde lah bizi sangat..tapi buat buat bizi ade lah..tapi disebabkan makcik sorang tu dah tegor lama tak ngapdet..aku tulis jugak lah walaupun taktau nak tulis hape.. :P :P

sebenarnya ade lagi satu blog dimana takpayah la bagitau pon blog hapa..huhu..tapi yang bagitau ade blog satu lagi tu kenapa..tak paham tak paham

kat sana dapat banyak berita baik..berita dimana bukan aku tak suka baca..tapi aku sangat2 jeles sampai aku rasa sangat down dan rasa sangat seorang loser...sangat sangat sampai menangis bengkak mata esok pagi nak masuk keje..makanya bila bengkak mata..tepek la eyeliner tebal2 bagi kurang itu bengkak..okeh.

oh..ape lah yang aku tulis ni

tapi takpe lah..

abaikan..asalkan harini aku ade apdet

bye bye

Assalamualaikum :)

5 Oct 2011

semangat!

alkisah semalam call sorang customer ni..chinese tau..caller ringtone dia saya anak malaysia...aku pun tanya la dia

ima : mr ken...u punya caller ringtone u letak saya anak malaysia eh..

mr ken : ya ya..itu saya beli tau..RM3 woo.. i tengok iklan lagu tu i rasa syok..i dengar lagu tu i rasa confident..thats why i beli..

wah lau wehhh...ade jugak orang terkesan ngan lagu tu...cayalah!

19 Sep 2011

kisah perut buncit

orang kata minum ais perut buncit

aku tak percaya

tapi bila dah 3 bulan aku minum ais

tetiap pagi tetiap petang

ais ais dan ais

maka sekarang aku percaya

minum banyak ais

memang perut buncitttt!!!!!!!!

sedih :(

lelampu dan kekipas



tengok..kelengkapan pon takde..kiterang kalau balik pon tido alas tilam je.


semuanya tak pasang habis lagi..baru siap ade la 50%..itu baru lampu kipas..perabot umah.???$$$$$$$$$ hahaha

baca sampai habis

sedikit sebanyak ada sangkut paut ngan kaum ttc
para suami hargai isterimu, terimala
dia seperti mana dia menerimamu dgn hati yg tulus ikhlas
diminta harap bersabar bila baca entri ni
sebab agak panjang entri kali ni.......



Sebuah kisah tatapan utk semua...

Yang baik jadikan pengajaran...wahai suami reda lah dengan apa yang
ada pada isterimu.......... Nura memerhatikan jam di dinding, sudah dekat
pukul 12.00 malam, argh... dia lambat lagi malam ini. Akhirnya sofa itu jugak
menjadi katilnya malam ini. 2.00 pagi.
"Nura, Nura bangun sayang". Hilmi mengejutkan isterinya.
"Eh! abang dah balik, maaf Nura tertidur, abang nak makan?" tanya Nura.
"Tak per lah abang dah makan tadi, Jomlah kita tidur di atas". jawapan yang
cukup mengecewakan Nura.
"Arrggh rindunya Nura pada abang, rindu nak makan semeja dengan abang, abang tak nak tengok ker apa Nura masak hari ni, ikan cencaru sumbat kesukaan abang," luah Nura dalam hati. "Abang naiklah dulu Nura nak simpan lauk dalam peti ais dulu". pinta Nura sambil menuju ke dapur. Gugur air mata isterinya menyimpan kembali lauk-lauk yang langsung tidak dijamah suami tercinta, kecil hatinya sedih perasaannya. Nura ambil dua keping roti sapu jem dan makan untuk alas perut kerana dia sememangnya lapar, tapi selera makannya terbunuh dengan situasi itu.
Nura menghirup milo panas sedalam-dalamnya dan akhirnya masuk bilik air gosok gigi dan terus menuju ke bilik tidur. Sekali lagi terguris hati seorang isteri apabila melihatkan suaminya telah terlelap. "Sampai hati abang tidur dulu tanpa ucapkan selamat malam tanpa kucupan mesra, tanpa belaian dan tanpa kata-kata kasih abang pada Nura", bisik hati kecilnya.
Aargghh rindunya Nura pada abang. " Nura rindu nak peluk abang, Nura nak kucup abang, Nura rindu abang". Selesai solat subuh Nura panjatkan doa semoga dia sentiasa beroleh bahagia, dipanjangkan jodohnya dengan Hilmi tercinta, diberi kesihatan yang baik dan paling panjang dan khusyuk dia berdoa semoga Allah berikan kekuatan untuk menempuh segala badai.
Selesai menjalankan amanat itu, Nura kejutkan Hilmi, manakala dia bingkas menuju ke dapur menyediakan sarapan buat suami tersayang. Nura keluarkan ayam dan sayur dan mula menumis bawang untuk menggoreng mee.
"Assalamualaikum", sapa Hilmi yang sudah siap berpakaian untuk ke pejabat.
"Waalaikumsalam, sayang". Nura cuba bermanja sambil menambah, "abang nak kopi atau teh?" Nura tetap kecewa apabila Hilmi hanya meminta air sejuk sahaja, dia ada 'presentation' dan hendak cepat, mee goreng pun hanya dijamah sekadar menjaga hati Nura dan tergesa-gesa keluar dari rumah. Nura menghantar pemergian suami hingga ke muka pintu
"Abang, Nura belum cium tangan abang, abang belum kucup dahi Nura", kata Nura selepas kereta itu meluncur pergi. Arrghh rindunya Nura pada abang.
***************************
"Mi, semalam pukul berapa kau balik?" tanya Zikri.
"Dekat pukul 2.00 pagi". Jawab Hilmi acuh tak acuh.
"Wow dasyat kau, kalah kami yang bujang ni, hai semalam malam Jumaat ler, kesian bini kau". Zikri bergurau nakal.
"Apa nak buat, lepas aku siapkan plan tu, aku ikut Saiful dan Nazim pergi makan dan borak-borak, sedar-sedar dah pukul 2.00", aku balik pun bini aku dah tidur. "Balas Hilmi.
"Sorrylah aku tanya, sejak akhir-akhir kau sengaja jer cari alasan balik lewat, hujung minggu pun kau sibuk ajak member lain pergi fishing, kau ada masalah dengan Nura ke?". Zikri cuba bertanya sahabat yang cukup dikenali sejak dari sekolah menengah, sampai ke universiti malah sekarang bekerja sebumbung.
"Entahlah Zek, aku tak tahu kenapa sejak akhir-akhir aku rasa malas nak balik rumah, bukan aku bencikan Nura, kami tak bergaduh tapi entahlah". terang Hilmi.
"Well, aku rasa aku perlu dengar penjelasan lebar kau, aku nak dengar semuanya, tapi bukan sekarang. Lepas kerja jom kita keluar ok?". Usul Zikri.
"Ok." Ringkas jawapan Hilmi sambil menyambung kembali merenung plan bangunan yang sedang direkanya.
***************************
Nura membuka kembali album kenangan itu. Tersenyum dia bila melihatkan saat manis dia diijab kabulkan dengan Hilmi. Majlis ringkas, hanya dihadiri sanak saudara dan rakan terdekat. Maklumlah yatim piatu, kenduri ini pun mujur sangat kakak sulungnya sudi mengendalikan.
Saat-saat sebegini Nura teringat kembali alangkah indahnya sekiranya ibunya masih ada, akan diluahkan segalanya pada ibu tetapi sekarang, dia tidak punya sesiapa. Nura menangis sepuas hatinya.
5 tahun menjadi suri Hilmi, bukan satu tempoh yang pendek. Nura bahagia sangat dengan Hilmi, cuma sejak akhir-akhir ini kebahagiaan itu makin menjauh. Nura sedar perubahan itu, dan dia tidak salahkan Hilmi. Makin laju air matanya mengalir.
"Abang sanggup menerima Nura, abang tidak menyesal?". tanya Nura 5 tahun yang lepas.
"Abang cintakan Nura setulus hati abang, abang sanggup dan Insya-Allah abang akan bahagiakan Nura dan akan abang tumpahkan sepenuh kasih sayang buat Nura,". Janji Hilmi.
"Walaupun kita tidak berpeluang menimang zuriat sendiri?". Tanya Nura lagi.
"Syyy... doktor pun manusia macam kita, yang menentukan Allah, Insya-Allah abang yakin sangat kita akan ada zuriat sendiri", Hilmi meyakinkan Nura.
Nura masih ingat saat itu, apabila dia menerangkan pada Hilmi dia mungkin tidak boleh mengandung kerana sebahagian rahimnya telah dibuang kerana ada ketumbuhan. Harapan untuk mengandung hanya 10-20 peratus sahaja. Tapi Hilmi yakin Nura mampu memberikannya zuriat. Tapi, itu suatu masa dahulu, selepas 5 tahun, Nura tidak salahkan Hilmi sekiranya dia sudah mengalah dan terkilan kerana Nura masih belum mampu memberikannya zuriat. Walaupun Nura sudah selesai menjalani pembedahan untuk membetulkan kembali kedudukan rahimnya dan mencuba pelbagai kaedah moden dan tradisional. Arrghh rindunya Nura pada abang.
***************************
"Aku tak tahu macam mana aku nak luahkan Zek, sebenarnya aku tidak salahkan Nura, dia tidak minta semuanya berlaku, isteri mana yang tidak mahu mengandungkan anak dari benih suaminya yang halal, tapi... " ayat Hilmi terhenti disitu.
"Tetapi kenapa? Kau dah bosan? Kau dah give up?" Celah Zikri.
"Bukan macam tu, aku kesian dengan dia sebenarnya, duduk rumah saja, sunyi, tapi sejak akhir-akhir ini perasaan aku jadi tak tentu arah, aku rasa simpati pada dia, tetapi kadang-kadang perasaan aku bertukar sebaliknya", terang Hilmi.
"Maksudnya kau menyesal dan menyalahkan dia?" tingkas Zikri.
"Entahlah Zek, aku tak kata aku menyesal, sebab aku yang pilih dia, aku tahu perkara ni akan berlaku, cuma mungkin aku terlalu berharap, dan akhirnya aku kecewa sendiri. Dan aku tidak mahu menyalahkan Nura sebab itulah aku cuba mengelakkan kebosanan ini, dan elakkan bersama-samanya macam dulu kerana simpati aku pada dia akan bertukar menjadi perbalahan" jelas Hilmi.
"Dan kau puas hati dengan melarikan diri dari dia? kata Zikri tidak berpuas hati dan menambah, "apa kata korang ambil saja anak angkat?"
"Anak angkat tak sama dengan zuriat sendiri Zek, kau tak faham. Aku harapkan zuriat sendiri dan dalam masa yang sama aku tahu dia tak mampu, ibu dan kakak-kakak aku pun dah bising, mereka suruh aku kawin lagi, tapi aku tak sanggup melukakan hati dia Zek. Aku tak sanggup". Ujar Hilmi.
***************************
Nura masih menanti, selalunya hujung minggu mereka akan terisi dengan pergi berjalan-jalan, membeli belah, atau setidak-tidaknya mengunjungi rumah saudara mara atau menjenguk orang tua Hilmi di kampung.
Kini dah hampir 5 bulan mereka tidak menjenguk mertua dia. Dia sayangkan mertua dan iparnya yang lain macam saudara sendiri. Dia tidak punya ibu, maka dengan itu seluruh kasih sayang seorang anakdicurahkan kepada kedua mertuanya. Sebolehnya setiap kali menjenguk mertua atau kakak-kakak iparnya dia akan bawakan buah tangan untuk mereka, biasanya dia akan menjahit baju untuk mereka, itulah yang selalu dibuat untuk menggembirakan hati mertuanya, maklumlah dia punya masa yang cukup banyak untuk menjahit.
Selalunya juga dia akan buatkan kek atau biskut untuk dibawa pulang ke kampung suami tersayangnya. Dan mereka akan gembira sekali untuk pulang ke kampung, tapi kini... aarghh rindunya Nura pada abang. Nura tahu Hilmi pergi memancing sebab dia bawa bersama segala peralatan memancing, dan hari ini sekali lagi Nura menjadi penghuni setia rumah ini bersama setianya kasihnya kepada Hilmi. Nura masih tidak menaruh syak pada Hilmi, dia masih cuba memasak sesuatu yang istemewa untuk Hilmi bila dia pulang malam nanti, tapi Nura takut dia kecewa lagi.
Arghh tak apalah, demi suami tercinta. Aaarggh Rindunya Nura pada abang.
***************************
"So you dah tahu I dah kawin, tapi you masih sudi berkawan dengan I kenapa? Adakah kerana simpati atau ikhlas?" tanya Hilmi pada Zati yang dikenali dua minggu lepas semasa mengikut teman-teman pergi memancing. Sejak itu Zati menjadi teman makan tengaharinya, malah kadang teman makan malamnya.
"I ikhlas Hilmi, dan I tak kisah kalau jadi yang kedua, I dah mula sayangkan you". Zati berterus terang. Lega hati Hilmi, tapi Nura?
***************************
"Abang, Nura tak berapa sihatlah bang rasa macam nak demam saja," adu Nura pagi tu, sebelum Hilmi ke pejabat.
"Ye ker? Ambil duit ni, nanti Nura call teksi dan pergilah klinik ye, abang tak boleh hantar Nura ni." jawapan Hilmi yang betul-betul membuatkan Nura mengalirkan air mata. Tidak seperti dulu-dulu, kalau Nura sakit demam Hilmi sanggup mengambil cuti, bersama-sama menemani Nura.
Arrggh rindunya Nura pada abang. Disebabkan Nura terlalu sedih dan kecewa, dia mengambil keputusan tidak mahu ke klinik selepas makan dua bijik panadol, dia terus berbaring. Sehingga ke petang, badan dia semakin panas dan kadang terasa amat sejuk, kepalanya berdenyut-denyut. Nura menangis lagi.
Malam tu, seperti biasa Hilmi pulang lewat setelah menemani Zati ke majlis harijadi kawannya. Nura masih setia menunggu dan dia rasa kali ini dia ingin luahkan segala perasaan rindu dan sayangnya pada Hilmi. Tak sanggup lagi dia menanggung rindu yang amat sarat ini, rindu pada manusia yang ada di depan mata setiap hari.
Aargh rindunya Nura pada abang. Apabila Hilmi selesai mandi dan tukar pakaian, Nura bersedia untuk membuka mulut, ingin diluahkan segalanya rasa rindu itu, dia rasa sakit demam yang dia tanggung sekarang ini akibat dari memendam rasa rindu yang amat sarat.
"Abang, Nura nak cakap sikit boleh?" Nura memohon keizinan seperti kelazimannya.
"Nura, dah lewat sangat esok sajalah, abang letih," bantah Hilmi.
"Tapi esok pun abang sibuk jugak, abang tak ada masa, dan abang akan balik lambat, Nura tak berpeluang abang". ujar Nura dengan lembut.
"Eh..dah pandai menjawab,"perli Hilmi. Meleleh air mata Nura, dan Hilmi rasa bersalah dan bertanya apa yang Nura nak bincangkan.
"Kenapa abang terlalu dingin dengan Nura sejak akhir-akhir ni? Tanya Nura.
"Nura, abang sibuk kerja cari duit, dengan duit tu, dapatlah kita bayar duit rumah, duit kereta, belanja rumah dan sebagainya faham?" Hilmi beralasan.
Nura agak terkejut, selama ini Hilmi tak pernah bercakap kasar dengan dia, dan dia terus bertanya, "dulu Abang tak macam ni, masih ada masa untuk Nura, tapi sekarang?" Ujar Nura.
"Sudahlah Nura abang dah bosan, pening, jangan tambahkan perkara yang menyesakkan dada", bantah Hilmi lagi.
"Sampai hati abang abaikan Nura, Nura sedar siapa Nura, Nura tak mampu berikan zuriat untuk abang dan abang bosan kerana rumah kita kosong, tiada suara tangis anak-anak bukan? " dan Nura terus bercakap dengan sedu sedan.
"Sudahlah Nura abang dah bosan, jangan cakap pasal tu lagi abang tak suka. Bosan betul..." Pagi tu, Hilmi keluar rumah tanpa sarapan, tanpa bertemu Nura dan tanpa suara pun. Nura makin rindu pada suaminya, demamnya pula kian menjadi-jadi.
Malam tu Hilmi terus tidak pulang ke rumah, Nura menjadi risau, telefon bimbit dimatikan, Nura risau, dia tahu dia bersalah, akan dia memohon ampun dan maaf dari Hilmi bila dia kembali. Nura masih menanti, namun hanya hari ketiga baru Hilmi muncul dan Nura terus memohon ampun dan maaf dan hulurkan tangan tetapi Hilmi hanya hulurkan acuh tak acuh sahaja. Nura kecil hati dan meminta Hilmi pulang malam nanti kerana dia ingin makan bersama Hilmi. Hilmi sekadar mengangguk. Tetapi malam tu Nura kecewa lagi. Hilmi pulang lewat malam. demam Nura pulak makin teruk, dan esoknya tanpa ditemani Hilmi dia ke klinik, sebab sudah tidak tahan lagi.
***************************
Abang pulanglah abang, pulanglah Nura ingin beritahu perkhabaran ini, pulang abang, doa Nura. Nura kecewa tapi masih menanti, bila masuk hari ketiga dia sudah tidak sabar lagi, dia menelefon ke pejabat. Dan telefon itu disambut oleh Zikri.
"Syukurlah Nura kau telefon aku, ada perkara aku nak cakap ni, boleh aku jumpa kau? tanya Zikri.
"Eh tak bolehlah aku ni kan isteri orang, mana boleh jumpa kau tanpa izin suami aku, berdosa tau", tolak Nura. Pilunya hati Zikri mendengar pengakuan Nura itu. Setianya kau perempuan, bisik hatinya.
"Oklah kalau macam tu, aku pergi rumah kau, aku pergi dengan mak aku boleh?" pinta Zikri.
"Ok, kalau macam tu tak apalah, aku pun dah lama tak jumpa mak kau, last sekali masa konvo kita 6 tahun lepas kan?" setuju Nura.
***************************
"Eh kenapa pucat semacam ni? tegur Mak Siti.
Nura hanya tersenyum penuh makna, dan membisik, "Allah makbulkan doa saya mak cik". Pilu hati Mak Siti dan betapa dia sedar betapa Allah itu Maha Mengetahui apa yang Dia lakukan. Segera Mak Siti mendapat Zikri di ruang tamu dan khabarkan berita itu. Zikri serba salah.
"Nura, aku anggap kau macam saudara aku, aku tak tahu macam mana nak mulakan, aku harap kau tabah dan tenang, sebenarnya Hilmi dalam proses untuk berkahwin lagi satu, dan aku sayangkan korang macam saudara sendiri, dan aku tak sanggup rumah tangga korang musnah macam ni, kau tanyalah dengan Hilmi dan bincanglah, cubalah selamatkan rumah tangga korang." terang Zikri.
Nura menangis semahunya di bahu Mak Siti, rasa hampir luruh jantung mendengarkan penjelasan itu. Patutlah selalu tidak balik rumah. Berita gembira yang diterima pagi tadi, sudah tidak bermakna. Nura menantikan Hilmi sehingga ke pagi, namun dia masih gagal. Dua hari kemudian Hilmi pulang dan sibuk mengambil beberapa pakaian penting, dan masa ini Nura bertekad untuk bertanya.
"Ya, betul apa yang Nura dengar tu, dan kami akan langsungkan jugak, dan abang takkan lepaskan Nura, itu janji abang, mak ayah pun dah tahu dan mereka tak kisah asalkan abang tidak lepaskan Nura, kerana mereka juga sayangkan Nura, dan Nura kena faham abang inginkan zuriat sendiri, walau apa pun persiapan sedang dibuat, abang janji takkan abaikan Nura." Janji Hilmi. Nura sayu mendengar, dan bagaikan kelu lidahnya untuk berkata-kata. Dan segala perkhabaran gembira itu terbunuh menjadi khabar duka. Nura terlalu kecewa.
***************************
Hilmi masih menanti di luar, rasa amat bersalah bersarang di kepala, sejak dihubungi Zikri, dia bergegas ke hospital apabila dimaklumkan Nura pengsan dan mengalami pendarahan. Doktor dan jururawat keluar masuk. Dia masih resah.
"Insya-Allah En. Hilmi, dua-dua selamat", terang doktor pada Hilmi. "Dua-dua apa maksud doktor? tanya Hilmi.
"Dua-dua ibu dan baby dalam kandungan tu, tapi dia kena banyak berehat kerana rahimnya tidak begitu kukuh, saya takut banyak bergerak akan menyebabkan berlaku keguguran, tapi kami dah mulakan injection untuk kuatkan paru-paru baby dan jahitkan rahim dia dan bersedia untuk early delivery dalam kes macam ni," terang doktor.
"Ya Allah Nura mengandung, Ya Allah berdosanya aku pada Nura, kesal Hilmi. Malu rasanya untuk menatap muka Nura.
"Kenapa Nura tak bagi tahu abang yang Nura mengandung? kesal Hilmi.
"Nura memang nak bagitau abang tapi, bila abang cakap abang sudah bertunang dan akan berkahwin dengan perempuan Nura tak sampai hati bang, Nura tak sanggup abang malu dan keluarga abang malu." Jelas Nura.
"Nura sebenarnya, abang belum bertunang dengan budak tu, abang cuma sekadar berkawan sahaja. Belum pernah abang bincangkan soal kawin lagi, dan abang tak sanggup nak teruskan hubungan tu lagi kerana abang akan jadi ayah tidak lama lagi." janji Hilmi. Kesal kerana mengabaikan Nura yang mengandung itu, membuatkan Nura risau dan akhirnya pitam di halaman rumah, mujurlah ada jiran nampak dan membawa ke hospital, dan mujur jugak Nura pengsan di halaman, dapat dilihat orang.
***************************
"Mama, kenapa mama buat tu, biarlah mak yang buat," marah Hilmi bila melihatkan Nura cuba menyapu lantai. Sejak keluar hospital hari tu, mertua dia meminta supaya Nura tinggal saja di rumah sehingga bersalin kerana dia memang tidak dibenarkan doktor melakukan sebarang kerja, bimbang keguguran kerana rahimnya tidak kuat.
"Ala Papa ni, biarlah mama buat sikit sajalah." balas Nura. Itulah panggilan manja mereka sekarang ni. Dengan pengawasan rapi doktor, yang setiap dua tiga sekali akan melakukan pemeriksaan, dan bila usia kandungan mencecah 6 bulan, doktor mengarahkan supaya Nura hanya berehat di hospital, supaya senang mengawasi Nura dan andainya apa-apa berlaku Nura akan terus dibedah untuk menyelamatkan nyawanya dan bayi yang dikandung.
Setiap hari Nura akan dilawati oleh Hilmi. Nura amat bahagia, ternyata bayi yang dikandung membawa sinar, amat berharga kehadiran dia nanti, sebab itulah Nura sanggup tinggal di hospital, sanggup menelan berjenis ubat, sanggup disuntik apa saja semuanya demi bayi itu. Kandungan sudah di penghujung 7 bulan, Nura amat bahagia merasakan gerakan-gerakan manja bayi yang dikandungnya. Setiap tendangan bayi dirasakan amat membahagiakan.
Doktor makin teliti menjaga Nura, kerana bimbang berlaku pertumpahan darah, dan akhirnya apa yang dibimbangi para doktor menjadi nyata apabila Nura mengalami pertumpahan darah yang serius, lantas terus dia ditolak ke dalam bilik bedah dalam masa beberapa minit sahaja.
Hilmi tiba bersama ibu dan ayahnya, dia panik sekali, namun cuba ditenangkan oleh kedua orang tuanya. Hampir 1 jam berlalu, apakah khabarnya Nura di dalam sana. Hilmi makin risau, setengah jam kemudian doktor keluar. Hilmi meluru "doktor bagaimana isteri saya ?", Hilmi terus bertanya.
"Sabar, kami telah cuba sedaya upaya, tahniah anak encik selamat, encik dapat anak perempuan, seberat 2.1 kilogram, dan kini kami cuba sedaya upaya untuk selamatkan Puan Nura Ain." terang doktor.
"Apa maksud doktor? Tanya Hilmi yang sudah tidak sabar.
"Begini, dia kehilangan banyak darah, kami cuba sedaya upaya menggantikan darahnya yang keluar itu, dan masih berusaha, namun rahimnya terus berdarah dan kami mohon kebenaran untuk membuang terus rahimnya demi menyelamatkan nyawanya." jelas doktor.
"Buatlah doktor, saya izinkan asalkan isteri saya selamat."
***************************
"Ermmm... lekanya dia sampai terlena." tegur Hilmi sambil membelai dan mengusap kepala Nur Syuhadah yang terlena akibat kenyang selepas menyusu dengan Nura. Nura hanya tersenyum. Hari ni genap seminggu usia Syuhadah. Nura Ain masih lemah akibat kehilangan banyak darah. Namun dikuatkan semangat demi Nur Syuhadah buah hatinya. Dia mencium sepenuh kasih sayang pipi comel anaknya itu. Dia membelai sayu wajah comel itu. Entah kenapa dia rasa seperti terlalu sayu hari itu, hatinya terlalu sepi, semalam dia mimpikan arwah ibunya, datang menjenguk dia dan Syuhadah, tanpa suara, ibunya hanya tersenyum. Dan akhirnya berlalu begitu sahaja.
Hari ini Nura menjadi seorang perindu, dia rindukan ibunya, dan diceritakan perkara itu pada Hilmi. "Mungkin mak Nura datang tengok cucu dia, dan dia amat gembira". pujuk Hilmi menenangkan Nura.
"Abang... tolong Nura bang!!" laung Nura dari bilik air.
"Ya Allah Nura kenapa ni? Hilmi ketakutan. "Mak... tolong mak... makkkkkkkkkkk" Hilmi menjerit memanggil emaknya didapur.
"Cepat, bawak pergi hospital, cepat Hilmi" perintah Mak Zaharah.
***************************
"Maaf dia tidak dapat kami selamatkan, terlalu banyak darah yang keluar, dan kami tak sempat berbuat apa-apa, dia terlalu lemah dan akhirnya dia 'dijemputNya", terang doktor. Terduduk Hilmi mendengarkan hal itu. Jenazah selamat dikebumikan. Syuhadah seakan mengerti yang dia sudah tidak akan menikmati titisan-titisan susu Nura Ain lagi.
Syuhadah menangis seolah-olah ingin memberitahu dunia yang dia perlukan seorang ibu, seorang ibu yang bersusah payah, bersabung nyawa demi untuk melihat kelahirannya. Demi membahagiakan papanya, demi membahagiakan neneknya. Syuhadah terus menangis seolah-olah tidak rela dia dipisahkan dengan ibunya hanya bersamanya untuk sekejap cuma. Semua yang hadir kelihatan mengesat mata, tidak sanggup mendengar tangisan bayi kecil itu. Semua terpaku dan terharu, Hilmi mendukung Syuhadah dan memujuk bayi kecil itu, akhirnya dia terlelap didakapan papanya.
***************************
Abang yang Nura rindui,
Abang, maafkan Nura kerana selama ini tidak mampu menjadi isteri yang terbaik buat abang. Saat abang membaca surat ini, mungkin Nura sudah jauh meninggalkan abang, Nura tak harapkan Nura akan selamat melahirkan anak ini, tapi Nura harap bayi akan selamat walau apa yang terjadi pada Nura. Itu harapan Nura bang.
Nura masih ingat, rumah tangga kita hampir runtuh kerana Nura tidak mampu memberikan zuriat buat abang, tapi bang, kali ni doa Nura dimakbulkan, dan untuk itu, biarlah Nura menanggung segala kepayahan demi zuriat ini bang.
Saat Nura menulis surat ini, Nura masih lagi menjadi penghuni setiap katil hospital ini. Baby kita makin nakal bergerak bang, tapi Nura bahagia merasa setiap tendangan dia abang, Nura bahagia, cukuplah saat manis ini Nura dan dia. Nura rasakan setiap pergerakannya amat bermakna, dan andainya ditakdirkan Nura hanya ditakdirkan untuk bahagia bersama dia hanya dalam kandungan sahaja Nura redha bang. Siapalah Nura untuk menolak ketentuanNya. Nura tak mampu abang. Cukup bersyukur kerana sekurang-kurangnya Allah makbulkan doa Nura untuk mengandungkan zuriat dari benih abang yang Nura cintai dan kasihi selamanya. Nura redha sekiranya selepas ini walau apa terjadi, Nura redha, kerana Allah telah memberikan Nura sesuatu yang cukup istemewa, dan andainya maut memisahkan kita Nura harap abang redha sebagaimana Nura redha. Syukurlah sekurang-kurang Allah berikan nikmat kepada Nura untuk merasai nikmatnya menjadi seorang ibu walau cuma seketika.
Andai apa yang Nura takutkan terjadi, dan bayi ini dapat diselamatkan Nura harap abang akan jaganya dengan penuh kasih sayang. Nura harap abang jangan biarkan hidupnya tanpa seorang ibu. Cuma satu Nura harapkan dia akan mendapat seorang ibu yang mampu menjaga seorang anak yatim dengan baik dan menjaganya dengan penuh kasih sayang. Seumur hayat Nura, Nura tak pernah meminta sesuatu dari abang, dan kini inilah permintaan Nura, janjilah anak ini akan mendapat seorang ibu yang penyayang.
Abang yang Nura rindui...
Dulu sewaktu rumah tangga kita dilandai badai, Nura ingin sangat ucapkan kata-kata ini pada abang, tapi Nura tak berkesempatan, dan walaupun kini Nura tiada lagi, tapi Nura nak abang tahu yang...
Nura rindukan abang... ...
Nura rindu sangat dengan abang... ..rindu bang... rindu sangat... .
Sekian,
Ikhlas dari nurani isterimu
Nura Ain Bt. Abdullah

16 Sep 2011

taraaaaaa

taraaaaa...dapat jugak makan abc fradoo..aritu 2x pi xdek..tutup aritu sebab budak2 uitm xde kot..cuti sem...agaknya lah..neway tq pakmi..hehe..sebaik dia yg igt kan..kebetulan ada dekat area situ..hape lagi..pantang di ajak lerr

pakmi kata muka cam xikhlas nak makan jer wat gitu..mana ade lerrrr...

tgk ni licinnnn...xikhlas lgi kerr.. :)



17 Aug 2011

kagum kagum

sekarang ni kalau nak apdet blog sekali 2 entry ya uolss..kononnya takde masa noks..idokla takde masa langsung..bukak blogger kat browser hp tak bleh apdet dowh..kalau boleh apdet kan senang sambil2 nak tido boleh taip...

sekarang ni suka sangat tgk tvalhijrah..udah rupa tv kat arab pon ade..asyik orang arab je yang kuar..ate..kat tempat depa yang banyak program islamic pon ye dok...abis abis kat mesia ni dia buat cubaan yang akil hayy tu..hehe :p

ishhh..tapi dak dah...reflection tu dari mesia ape..ku ingat kan dari arab jugak sebelom ni..

sebenarnya aku kagum ngan program program yang ade dalam tv sekarang ni..kalau banyak pogram camni kan best..at least aku yang jahat ni boleh la kalau nak jadi baik sikit..

tengok imam suhaib tu...dalam program reflection..sebelom ni penganut kristian..bila masuk islam siap ajar kita maksud surah dalam alquran..kalau tanya aku kah maksud di sebalik perkataan yang ade dalam surah tu..kenapa ade wau kat situ..dah tentu tentu aku tak tau..malu noks..

ustaz Ng dalam studio muaallaf..siap ajar orang lain tentang islam..masyaAllah..hebatnya mereka!

aku yang islam ni dah 26tahun baru nak terkebil belajar lebih dalam tentang islam..pengetahuan dalam islam tu..rasanya sikit berbanding mereka...emm..tulah yang dikatakan tak bersyukur di lahirkan dalam islam..orang lain menunggu untuk dapat hidayah dari Allah untuk masuk islam..astagfirullahalazim..

sungguh jahil aku ini..sobsob..tapi insyaAllah..lepas2 ni nak jadi muslim yang lebih baik..nak ikut sunnah rasulullah..banyak dah program dalam tv cerita tentang peribadi rasulullah..seronok sebenarnya bila kita tengok..rasaya paling best sekali yang sebelom azan bukak pose kat tv alhijrah..itu best..dia cerita pon best..aku taktau tajuk cerita ape sebab bila tgk info dia macam tulis tadarus alquran ke ape ntah..xpon dia tulis azan maghrib..

tidak lah semata2 aku nak menunjuk aku ni baik sangat nengok cerita2 tu..CSI tetap di hati juge..hehe..cuma saja nak ajak orang lain nengok sama..sebab memang best

peace :)

16 Aug 2011

wello..

habuk bukan saja di rumah..juga di blog daku ini...dulu rajin la nak mengapdet..banyak masa terluang..(padahal kat twitter kemain lagi aku apdet status ye dok?).kat opis pulak kerja boleh tahan banyak...tambah pulak baru2 nak belajar buat accounts..so kerja tu agak slow sikit sebab banyak nak kena refer dulu..

oh..sekarang saya kerja buat accounts..padahal sebelom taktahu pon cemana kerja accounts tu..ape tu PnL? bank recon? depreciation? ape kah..itu semua memang takde dalam kamus kerja sebelom ni..tapi diberi peluang so grab saja..ilmu tu tak rugi kalau belajar kan kan..

sebelom ni memang aku ingat kerja kat acccounts department tu memang susah..muka derang selalu nampak macam garang..haha..maybe sebab tak dapat figure yang nak..hehehe..tapi bila dah belajar baru la tau cemana orang buat kerja accounts..not really susah..maybe untuk aku yang tak ramai customer..so quite easy nak handle..hewahhhhhhh...cakap besor napakkkk :p

tapi yang bestnya kat sini..dapat bos yang sabo mengajar..dan dan..hensshhemmm..mulut tak bau dah...hahaha...haihh..i lap u la bos..memang senang kerja ngan bos sekarang..alhamdulillah..hopefully sampai bebila la kan kan..jangan pulak sebulan lagi aku apdet entry bos tu mcam haprak pulak..hahaha..bukan boleh harap sangat aku nih

till then

bye

6 Aug 2011

cerita pasal lecka lecka

aku kan dah jadi peel suka apdet cerita yang dah basi..miahaha...layan je la

sebelom pose kot aku pi ni..makan pakai kupon la apa lagi..kalau kata nak pi sesaja..idok ler dapat kan..buleh tahan mahei jugok rege dia..yg kupon ni worth RM50 pon bukan de menda pon aku dapat makan..dapat sekerim 2 bekas, es blended, waffle n brownies...(xde mende ke?)

yang penting apa yang aku nak katakan kat sini lecka lecka adalah tak sedap eskem nye..tak sesedap Baskin robingggg...macam eskem kat kedai runcit je ku rasa kan..tapi bayor mahal...

dulu aku penah makan eskem kat bucket artisan ni..tapi yang ni memang sedap gilos..macam2 flava ada..cakap la buah ape ko nak..ada aja..



walaupon tak sedap aku PAKSA makan bagi abes gak la kan..sayang dowh..hihi


3 Aug 2011

mudahnya wanita mendapat pahala

“Sesungguhnya bulan Ramadhan telah datang mengunjungi kamu. Bulan penuh keberkatan. Allah S.W.T telah mewajibkan kamu berpuasa dalam bulan ini. Semua pintu syurga dibuka dan semua pintu neraka ditutup. Syaitan-syaitan ditambat. Di dalamnya terdapat satu malam yang lebih baik daripada 1000 bulan. Sesiapa yang dihalang dari kebaikannya maka sesungguhnya dia benar-benar terhalang.”

Demikian maksud sepotong Hadis Nabi S.A.W. yang diriwayatkan oleh An-Nasa’i daripada Abu Hurairah r.a.

Ramadan mensucikan diri dari dosa, mengembalikan kita kepada fitrah, di samping peluang-peluang yang terbuka luas untuk kita, terutama kaum wanita mengaut pahala sebanyak-banyaknya.

Antara peluang-peluang besar bagi wanita untuk mengaut pahala di bulan puasa ialah:


1. Menguruskan berbuka puasa.

Tidak kira di mana dan apa bangsa sekalipun, sama ada di bandar atau di desa, rata-ratanya wanita yang menyediakan makanan untuk berbuka puasa seisi keluarga. Nabi s.a.w. telah bersabda (maksudnya):

"Sesiapa yang menyediakan makanan berbuka bagi orang yang berpuasa, baginya ganjaran seumpama pahala bagi orang yang berpuasa tanpa mengurangi sedikitpun pahalanya (orang yang berpuasa itu)." (HR Al-Baihaqi & Ibn Khuzaimah)

Bayangkan berapa orang ahli keluarga di rumah anda dan sebanyak itu pulalah pahala puasa yang anda dapat jika anda menyediakan makanan berbuka untuk mereka. Ini termasuk hari-hari uzur anda di mana anda tetap mendapat pahala puasa. Seeloknya sediakanlah makanan itu sekurang-kurangnya buah kurma dan air dengan duit sendiri.

Pasti pahalanya berganda, pahala menyediakan dan pahalan infaq. Bagi wanita yang tidak ada pendapatan, mulalah menyimpan untuk infaq pada tahun hadapan jika panjang umur. Kalau umur tak panjangpun, insyaAllah akan diberi pahala juga kerana telah berniat. Namun demikian perlu juga diingatkan supaya kita tidak berlebih-lebihan dan elakan pembaziran di dalam menyedialkan juadah berbuka.



2. Mengajak dan Menyediakan Sahur.

Seringkali seorang ibu, iaitu seorang wanitalah yang mengejutkan ahli keluarga untuk bangun sahur. Bersahur adalah antara sunat-sunat puasa yang besar pahalanya. Nabi s.a.w. bersabda (maksudnya):

"Barsahurlah kamu semua, sesungguhnya dalam sahur itu ada barakah." (HR Al-Bukhari & Muslim)

Dengan mengajak dan membantu orang lain berbuat perkara sunat, iaitu perkara yang baik kita juga akan mendapat pahala orang yang melakukannya. Subhanallah.



3. Suami beriktikaf di masjid pada malam-malam 10 terakhir Ramadan.

Ramai di kalangan wanita yang berkesempatan ikut beriktikaf di masjid bersama suami. Namun lebih ramai yang tidak berpeluang kerana tanggungjawab terhadap keluarga dan anak-anak. Sungguhpun begitu, wanita tetap berpeluang untuk meraih pahala dengan berniat untuk turut serta jika ada peluang. Dan dengan menolong menyiapkan keperluan suami pergi beriktikaf dan dengan menjaga ahli keluarga di rumah, kaum wanita akan tetap berkongsi pahala dengannya. Nabi s.a.w. bersabda (maksudnya):

"Sesiapa yang mempersiapkan seorang pejuang, maka sesungguhnya dia telah berjuang. Dan sesiapa yang menjaga dengan baik ahli keluarga seseorang yang pergi berjuang, maka sesungguhnya dia juga telah berjuang" (HR Al-Bukhari dan Muslim)

Bukankah suami pergi beriktikaf di masjid itu satu perjuangan untuk menjejaki Lailatul-Qadar yang lebih baik daripada 1000 bulan?

Perkara-perkara di atas hanyalah merupakan sebahagian sahaja dari peluang merebut pahala yang ditawarkan di bulan Ramadhan. Ianya tidak termasuk amalan-amalan fardi yang dilakukan oleh wanita itu sendiri seperti puasa, tarawih, baca al-Quran, berdoa, berzikir, menghubungkan silatul-rahim dan lain-lain. Peluang yang begitu besar Allah swt tawarkan dan tiada alasan untuk kita tidak merebutnya.

Adapun syarat untuk kita mendapat ganjaran hebat itu adalah:

1. Beriman dan mentauhidkan Allah dengan semurni-murninya. Elakkan sebarang syirik yang nyata dan tidak nyata;

2. Ikhlaskan niat dengan setulus-tulusnya. Jangan mengharap ganjaran atau pujian manusia; dan

3. Betulkan amalan mengikut prinsip Syariat dengan selurus-lurusnya. Jauhkan bid'ah, ikut-ikutan atau beramal dalam kejahilan.

17 Jul 2011

aktiviti sepanjang minggu ni

minggu ni penuh ngan aktiviti...sampai kan proposal lecturer soh buat pon aku buat tak tau je.. :P tapi nasib baik dia tangguh lagi minggu depan baru bagi..phewww...selamat aku..kalau tak mencari alasan la kan..dasar pemalas..tapi dalam diam tak diam..hampir setahun dah aku stadi kat situ...Alhamdulillah..

memula kita cita pasai dapat keja dulu..rabu aritu aku dapat call soh mai interview..aku cari keja masa tu ari isnin kot tu pon memain ja..tengok2 dapat la pulak...so pegi je lah..masa tu xrasa nak keja lagi..duk syok main masak2 lagi kat umah..takpe la..aku cakap try je..aku try mintak tinggi sikit..kalau x dapat banyak tu aku tolak...kalau dapat aku amik..tengok2 dapat la pulakkk...siap soh stat keja ari khamis tp aku tak leh la sebab aku dah nak balik kampung...aku mintak stat isnin dia bagi..so isnin ni bermula lah keja aku..ni pon xtau bertahan bapa lama..hehe..

orang lain suma tanya..cik abg tak bising ke?? dia nak bising ape..aku keja ka aku tak keja ka..aktiviti dia bila cukup bulan sama macam tu gak...kalau aku keja aku untung la dapat duit poket..tarak keja kalu..sendiri mau ingat laa...

cita pasai aktiviti balik kampung pulak..setiap balik kampung ade je permintaan aku nak itu ini kan..sebenarnya nak ajak hubby pi ladang anggur kat sik. tapi masa tak mengijin kan jadi terpaksalah cancel..tapi permintaan nak makan nasi kuning dapat..weeee.sangat seronok..nasi kuning ni dari aku sekolah rendah lagi dah ade..sampai la sekrang..rasa dia pun sama macam dulu..keadaan dalam kedai tu pon samaaa jugak..best sangat..memang dah lama tingin nak pi bila tengok ahkak datin kita tu pi and siap buh gambar lg kat FB...lagi la membuak2 nak pi..setappp



ni pulak aktiviti sebelom balik kampung..konon nak bawak bekal makan dalam keta masa on the way balik kampung sekali tertinggal daaa dalam peti..sampai balik tadi terus buang..sayang sioottttt...pau dia aku dapat buat gebus jugak..cuma isi bbq chicken tu kurang kick..lepas ni aku nak try buat inti kacang..resepi dia cilok dari myresepi..maleh doh nak buh


13 Jul 2011

donut ku sayang

Akhir nya setelah 4 kali percubaan membuat donut percubaan ke 5 semalam berjaya..lembut elok..baru la aku tau camne rupanya bila yis tu berbuih..aku ingat buih sikit2 je..rupanya buih kemain lg macam float..

Nak kata aku x buh gula masa bancuh yis tu aku buh..tapi semalam aku buh gula icing teruih..ha…baru la buih..eh..lg satu aku guna yis jenama mauripan..sebelom ni jenama moi
Yang penting..jangan give up..tapi sebenarnya kalau ikut aku 1st time tak jadi aritu aku dah give up..then bila bagitau hubby dia pancing aku dia suka makan donut panas2…dia suh aku buat bagi jadi..siap suh tengok resepi orang lain pulak..mandai2 ja..so dah dia cakap camtu..memang tak putus2 la aku try..maklum la..laki nak makan..cewahh…

Untuk percubaan ni aku just guna tepung gandum je..aku ada tepung superfine/putih tu..memang lagi elok guna yang tu..harga pon elok lg la kan…tapi di sebab kan nak try je dulu aku guna tepung gandum murah..still sedap and gebus..dont worry..

Ni nak bagi resepi nya..sharing is caring kan..

Bahan-bahan: dapat dalam 8-10biji yang beso2

2cawan tepung gandum/superfine
1sb mauripan
1sb marjerin (nak guna butter pon ble..org dolu2 guna myk je)
1 ½ sb gula icing
½ sb garam
1 sb susu tepung (kalau xde guna susu pekat pon ble tp kurang kan sikit gula)
Air secukupnya

Method:
1. Bancuh yis ngan 1 sudu besar gula ngan air suam(bg panas lebih sikit)..jgn bancuh guna byk sgt air..dalam ¼ cawan je..tunggu dalam ½ jam dia naik buih2 macam air coke baru lepas buh eskem vanilla..hehe..ketepi kan
2. kemudian satu kan marjerin, gula, susu, tepung gandum gaul sebati sampai jadi serbuk roti..
3. Lepas tu boleh la masukkan bancuhan yis tu semua..gaul bagi rata..bila x cukup air baru tambah sikit2..guna air suam k..doh akan nampak melekat sikit..tapi xpe..biar kan dia naik dulu dalam 1/2jam
4. Lepas ½ke 1 jam tu tumbuk2 then uli balik..tinggal kan balik dalam ½ ke 1 jam lagi patu uli balik then boleh la canai kan dan tekap dengan acuan donut..canai la agak2 tebal dia..jgn tebal sangat sebab lepas tekap kita nak tinggal kan dia dalam 1 ke 2 jam nak bagi naik naik dan naik lg.lepas dah naik boleh la angkat satu persatu untuk goring..
5. boleh la di hidang bersama teh panas atau pon kopi o..makan saje x yah taruk gula kat atas pon sodappp dah..yg penting kena panas2..

Itu saje resepi saya..saya amik resepi yang mudah je..orang lain buh potato starch la, telur la..tak payah buh pon dah sedap sangat insyaAllah..

ni je gambar yang termampu aku amik..huhu




8 Jul 2011

cerita beger

nak sambung cerita from twitter

lebih kurang last 2 days teringin sangat nak makan beger tepi jalan tu..rasa macam lamaaaaa sangat x makan..tapi baru mintak kepci kan..so ingat tunggu la 2 3 hari pulak nak mintak lain..

aritu nak makan kepci pon kul 9.45mlm bgtau..kalut aku suh pakmi siap nak pi kepci..

lepas tu semalam..aku tengah tengok movie backup plan..j.lo belakon..best gak..hehe..tetiba pakmi cakap teringin la nak makan beger tepi jalan tu...tetiba rasa macam..aaaaa...tetiba sama boleh terpikir nak makan menda yg sama la..padahal aku belom btau dia aku nak makan beger tu..rasanya beger tu lama sangat dah kitorang x makan..and dia boleh terpikir nak makan menda tu timing nak dekat2 sama lak ngan aku..

bab aku cita kat dia aku pon teringin nak makan tu jangan cite lah kan..beria la aku cita meloncat2....haha...tetiba..dia plak boleh cakap..la abg bukan nak makan sebab abg tingat kat ma..perghhh..melampau ayat..haha...so aku pon dengan sepantas kilat keluar beli beger..and ayam kat ayamas..tu teringat arini nak buat beriani..rempah ade..bahan2 ade...so boleh la buat..

bye bye

6 Jul 2011

resepi tart telur

memula nak cita pasal bab umah sewa ni..tadi jiran ade singgah umah sebab dia ingat aku nak pindah..barang2 bapak aku banyakkk sangat depan umah..ni pon kira dah kurang sikit sebab dah kemas sikit2…so aku pon jawab lah bla bla bla bla..lepas tu timbul pasal umah dia sewa dulu..ade orang nak sewa tapi macam2 hal nak suruh cat balik la..dah cita pasal umah dia aku pon bukak la cita pasl umah sewa aku ni yang tuan umah sewa aku ni nak jual umah ni..patu akak ni tanya berapa nak sewa patu siap mintak no tipon sebab ade kawan dia nak beli umah area sini..aaaaa…..sudah..aku sudah terperangkap..kalau la ade orang nak beli umah ni..aku nak duk mana..nak cari umah lain kah? mmg tak dapat harga sewa skarang ni..sengaja cari nahas la nama nya kan..lepas dia balik kalut la aku tipon hubby..risau kan..kang kena marah biar kena marah dalam tipon je..haha :p sebaik hubby cakap kalau dia mintak bagi je..kalau ade rezeki kawan dia tu dapat la umah ni…kalau xde rezeki dia makna nya rezeki kita la..gitu..phewwwwww…lega sikit..so itu la kisah nya hehe..mari kita sambung kisah masak2 pulak k :)

sekrang ni style aku setiap pagi lepas hubby balik keje mesti cari resepi..cari menda nak masak..cari yang simple2 je..yang tak banyak mengeluarkan encik beruang...duit la tu.. :)

cari punya cari dapat resepi egg tart ngan pai tee..kebetulan bapak aku ade acuan untuk buat pai tee tu..jadinya aku songlap la kan..:p tapi aku tak buat pon la pai tee..tak sempat pulak..itu pun ingat nak buat assam laksa..pon x sempat..cewahh..kononye la kan..macam aku bz beno..tapi iye..mmg aku bizi pon.. :)

so ini resepi dan gambau2 nya..resepi semua kaut dari internet..rasanya yang ni dari my resipi..aku buat 1/2 je..lepas dah masak2 semua aku dapati bahawa pastry tu kena bagi masak dulu...at least setengah masak..aku punya xsampai suku pon masak..aku mana tau sengah masak tu cane..haha..hentam saje lah..janji rasanya sodapppp...walaupon pastry dia kurang masak..sakit perut la laki aku makan nnt..hehe

resepi asal dari sini..tapi dah olah sikit ikut suka hati aku..sebenarnya aku search banyak resepi untuk tengok tips2 yang dia nak bagi..

bahan utk crust :
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1sb gula halus
  • secubit garam
  • 1 sb marjerin
  • 1 biji telur (pukul dahulu)
  • 1/2 sb tepung susu (memandai je buh)

bahan utk filling :
  • 1/2 cawan susu cair
  • 2 biji telur
  • 2sb gula halus (kalau suka tawar kurang kan)
  • 1/4 air
  • 1/2 sb tapung kastard
  • sedikit vanilla essence

Cara-cara
1. Utk buat crust : gaulkan tepung,susu tepung, gula, dan garam
2. Masukkan butter. Sebatikan. kemudian masukan telur sikit2 sampai jadi doh..me guna x sampai sebijik pon
3. Canai doh dalam 1/2 cm patu masuk dalam loyang..bakar dalam oven suhu 180 sampai separuh masak
4. Cara utk buat filling dia pulak : Pukul gula dan telur.
5. Masukkan semua (bahan filling) yg belum dimasukkan. Kacau hingga sebati.
6. Kemudian masukkan dalam crust yang separuh masak tu tadi patu masukkan balik dalam oven suhu 180 sampai lebih kurang 15 ke 20 minit..


ni masa 1st time angkat..

bila dah belah tgk dalam dia x bape masak..nmpak macam xmasak kan..patu aku bakar balik ler balik ..lepas bakar balik dlam 10 minti tu kira ok sikit la..pon x bape masak tapi boleh la lagi..so ngapp je lah..hehe

tetiba ade pulak gambar bawah ni...me suka sangat makan camni..


sekian terima kasih

5 Jul 2011

xtvt memasak beberapa hari kebelakangan ini

ntah la sejak bila aku tgh rajin ni..tiba2 je muncui ntah dari mana..ni aktiviti masak2 utk mggu ni..

bila masak2 tu menjadi sengih seronok x sangga hubby kata..cuba kalau x jadik..duk bebai saja..miahaha

xbape jadi sebab pakai santan peket..ni mggu lepas punya..semalam ade buat lagi tapi x snap pic pon..pon x jadi gak sebb terlebih air..tapi rasa dah ade


karipap inti kentang lada hitam..simpan stock utk goreng kat hubby pepagi dia bawak bekal kdg2

ni cerita memasak semalam iaitu laksam..punya la cari resepi sebab kan nak laksam kedah..hubby takmo laksam Kelantan…search punya search..Alhamdulillah jumpa jugak resepi mak kawan kita ni..kalau dah resepi orang tua tua..opskos la sedap kan..Cuma mee laksam tu aku tak follow dia nyer recipe sebab recipe dia banyak buh tepung gandum..keras dowh aku nyer mee laksam tu..aku search lak recipe mee laksam lain..alter sikit2..sebaik jadi....Cuma tambah tepung beras n air je lg..so ini la hasilnya

IMG_7201IMG_7199

270394_2218091053443_1282626547_2681770_6357676_n


Dalam resipi dia bagi tu dia tak bg sukatan berapa berapa kan..so main agak2 je la..sebaikla jadi... :)..ni resepi sukatan aku punya

Bahan-bahan utk kuah:

  • 2 ekor ikan sardin yang besar2 punya (di rebus..Isi ikan & tulang d asingkan dan d kisar berasingan)
  • 1 sb cili kisar
  • 5biji cilipadi
  • 1 1/2 bawang besar
  • 2 serai (satu utk di kisar dan satu lg utk di titik)
  • lengkuas dalam 4 hirisan
  • 1 cawan santan pekat
  • sekuntum bunga kantan
  • daun kesum
  • garam dan serbuk perasa
  • sedikit belacan
  • asam gelugor
  • air

method :-
1. kisar cili kering,cili padi,bawang,1 btg serai,belacan dan lengkuas.
2. Masukkan semua bahan kisar dlm periuk..masukkan isi ikan, bungan kantan, daun kesom, asam keping dan garam serta serbuk perasa..
3. last sekali masukkan santan dan biar kan ia mendidih


Bahan-bahan & cara2 buat laksam:

  • tepung beras (3 cawan)
  • tepung gandum (2sb)
  • air suam dalam 3-4 cawan

bancuh tepung sampai dia cair..panaskan periuk kukus atau kuali yg d letak air. Bila air dah mendidih, tuangkan bancuhan tepung td dalam tudung periuk. Ratakan...tutup sekejap.lebih kurang 5 minit. Bila tepung tadi dah mcm mengelembung maknanya laksam tu dah masak. So, boleh lah angkat. Biar sejuk sikit baru gulung laksam. Boleh di potong bila nak makan nanti.


Masak Lemak ikan tongkol special
IMG_7195

ni pulak resepi masak lemak special..special ke?hehe..special sikit kot sebab buh bunga kantan and daun kesom..almaklum la..semua tu ade..jadik..humban saje ke dalam apa2 masakan yang agak2 boleh masuk..rasa dia..emmm..hubby cakap sedap..so ok la kan.. :)

ikan tongkol ni x cadang pun nak beli sebenarnya..tapi duk ingat2 macam hubby kata nak makan..rupanya aku tersilap..dia nak amakn ikan jeket..aku pi beli ikan tongkol..ape daa

resepi asal amik dari sini..tapi dan olah sikit

Bahan-bahan
  • 1 ekor ikan tongkol sederhana besar
  • 1 ulas asam keping
  • 3 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 5 biji cili padi
  • 2 cm lengkuas
  • 2 cm kunyit hidup
  • 1/2 cawan santan pekat
  • serai utk di titik
  • daun kesom
  • sekuntum bunga kantan
  • garam secukup rasa
Cara-cara

1. ikan tongkol dipotong kepada ketulan-ketulan sederhana besar...untuk menghilangkan hanyir,ikan tongkol direbus bersama asam keping...ketepikan ikan tongkol rebus ini...
2. kisarkan bawang merah, bawang putih, lengkuas, cili padi, kunyit
3. masukkan bahan-bahan yang telah dikisar ke dalam periuk.kemudian, masukkan ikan, asam keping, daun kesom dan bunga kantan, biar hingga mendidih
4. kemudian, masukkan santan. kacau perlahan-lahan...jangan biar pecah minyak...biarkan sampai mendidih...bubuhkan garam secukup rasa...sedia untuk dihidangkan
.

Followers