17 Jul 2011

aktiviti sepanjang minggu ni

minggu ni penuh ngan aktiviti...sampai kan proposal lecturer soh buat pon aku buat tak tau je.. :P tapi nasib baik dia tangguh lagi minggu depan baru bagi..phewww...selamat aku..kalau tak mencari alasan la kan..dasar pemalas..tapi dalam diam tak diam..hampir setahun dah aku stadi kat situ...Alhamdulillah..

memula kita cita pasai dapat keja dulu..rabu aritu aku dapat call soh mai interview..aku cari keja masa tu ari isnin kot tu pon memain ja..tengok2 dapat la pulak...so pegi je lah..masa tu xrasa nak keja lagi..duk syok main masak2 lagi kat umah..takpe la..aku cakap try je..aku try mintak tinggi sikit..kalau x dapat banyak tu aku tolak...kalau dapat aku amik..tengok2 dapat la pulakkk...siap soh stat keja ari khamis tp aku tak leh la sebab aku dah nak balik kampung...aku mintak stat isnin dia bagi..so isnin ni bermula lah keja aku..ni pon xtau bertahan bapa lama..hehe..

orang lain suma tanya..cik abg tak bising ke?? dia nak bising ape..aku keja ka aku tak keja ka..aktiviti dia bila cukup bulan sama macam tu gak...kalau aku keja aku untung la dapat duit poket..tarak keja kalu..sendiri mau ingat laa...

cita pasai aktiviti balik kampung pulak..setiap balik kampung ade je permintaan aku nak itu ini kan..sebenarnya nak ajak hubby pi ladang anggur kat sik. tapi masa tak mengijin kan jadi terpaksalah cancel..tapi permintaan nak makan nasi kuning dapat..weeee.sangat seronok..nasi kuning ni dari aku sekolah rendah lagi dah ade..sampai la sekrang..rasa dia pun sama macam dulu..keadaan dalam kedai tu pon samaaa jugak..best sangat..memang dah lama tingin nak pi bila tengok ahkak datin kita tu pi and siap buh gambar lg kat FB...lagi la membuak2 nak pi..setappp



ni pulak aktiviti sebelom balik kampung..konon nak bawak bekal makan dalam keta masa on the way balik kampung sekali tertinggal daaa dalam peti..sampai balik tadi terus buang..sayang sioottttt...pau dia aku dapat buat gebus jugak..cuma isi bbq chicken tu kurang kick..lepas ni aku nak try buat inti kacang..resepi dia cilok dari myresepi..maleh doh nak buh


13 Jul 2011

donut ku sayang

Akhir nya setelah 4 kali percubaan membuat donut percubaan ke 5 semalam berjaya..lembut elok..baru la aku tau camne rupanya bila yis tu berbuih..aku ingat buih sikit2 je..rupanya buih kemain lg macam float..

Nak kata aku x buh gula masa bancuh yis tu aku buh..tapi semalam aku buh gula icing teruih..ha…baru la buih..eh..lg satu aku guna yis jenama mauripan..sebelom ni jenama moi
Yang penting..jangan give up..tapi sebenarnya kalau ikut aku 1st time tak jadi aritu aku dah give up..then bila bagitau hubby dia pancing aku dia suka makan donut panas2…dia suh aku buat bagi jadi..siap suh tengok resepi orang lain pulak..mandai2 ja..so dah dia cakap camtu..memang tak putus2 la aku try..maklum la..laki nak makan..cewahh…

Untuk percubaan ni aku just guna tepung gandum je..aku ada tepung superfine/putih tu..memang lagi elok guna yang tu..harga pon elok lg la kan…tapi di sebab kan nak try je dulu aku guna tepung gandum murah..still sedap and gebus..dont worry..

Ni nak bagi resepi nya..sharing is caring kan..

Bahan-bahan: dapat dalam 8-10biji yang beso2

2cawan tepung gandum/superfine
1sb mauripan
1sb marjerin (nak guna butter pon ble..org dolu2 guna myk je)
1 ½ sb gula icing
½ sb garam
1 sb susu tepung (kalau xde guna susu pekat pon ble tp kurang kan sikit gula)
Air secukupnya

Method:
1. Bancuh yis ngan 1 sudu besar gula ngan air suam(bg panas lebih sikit)..jgn bancuh guna byk sgt air..dalam ¼ cawan je..tunggu dalam ½ jam dia naik buih2 macam air coke baru lepas buh eskem vanilla..hehe..ketepi kan
2. kemudian satu kan marjerin, gula, susu, tepung gandum gaul sebati sampai jadi serbuk roti..
3. Lepas tu boleh la masukkan bancuhan yis tu semua..gaul bagi rata..bila x cukup air baru tambah sikit2..guna air suam k..doh akan nampak melekat sikit..tapi xpe..biar kan dia naik dulu dalam 1/2jam
4. Lepas ½ke 1 jam tu tumbuk2 then uli balik..tinggal kan balik dalam ½ ke 1 jam lagi patu uli balik then boleh la canai kan dan tekap dengan acuan donut..canai la agak2 tebal dia..jgn tebal sangat sebab lepas tekap kita nak tinggal kan dia dalam 1 ke 2 jam nak bagi naik naik dan naik lg.lepas dah naik boleh la angkat satu persatu untuk goring..
5. boleh la di hidang bersama teh panas atau pon kopi o..makan saje x yah taruk gula kat atas pon sodappp dah..yg penting kena panas2..

Itu saje resepi saya..saya amik resepi yang mudah je..orang lain buh potato starch la, telur la..tak payah buh pon dah sedap sangat insyaAllah..

ni je gambar yang termampu aku amik..huhu




8 Jul 2011

cerita beger

nak sambung cerita from twitter

lebih kurang last 2 days teringin sangat nak makan beger tepi jalan tu..rasa macam lamaaaaa sangat x makan..tapi baru mintak kepci kan..so ingat tunggu la 2 3 hari pulak nak mintak lain..

aritu nak makan kepci pon kul 9.45mlm bgtau..kalut aku suh pakmi siap nak pi kepci..

lepas tu semalam..aku tengah tengok movie backup plan..j.lo belakon..best gak..hehe..tetiba pakmi cakap teringin la nak makan beger tepi jalan tu...tetiba rasa macam..aaaaa...tetiba sama boleh terpikir nak makan menda yg sama la..padahal aku belom btau dia aku nak makan beger tu..rasanya beger tu lama sangat dah kitorang x makan..and dia boleh terpikir nak makan menda tu timing nak dekat2 sama lak ngan aku..

bab aku cita kat dia aku pon teringin nak makan tu jangan cite lah kan..beria la aku cita meloncat2....haha...tetiba..dia plak boleh cakap..la abg bukan nak makan sebab abg tingat kat ma..perghhh..melampau ayat..haha...so aku pon dengan sepantas kilat keluar beli beger..and ayam kat ayamas..tu teringat arini nak buat beriani..rempah ade..bahan2 ade...so boleh la buat..

bye bye

6 Jul 2011

resepi tart telur

memula nak cita pasal bab umah sewa ni..tadi jiran ade singgah umah sebab dia ingat aku nak pindah..barang2 bapak aku banyakkk sangat depan umah..ni pon kira dah kurang sikit sebab dah kemas sikit2…so aku pon jawab lah bla bla bla bla..lepas tu timbul pasal umah dia sewa dulu..ade orang nak sewa tapi macam2 hal nak suruh cat balik la..dah cita pasal umah dia aku pon bukak la cita pasl umah sewa aku ni yang tuan umah sewa aku ni nak jual umah ni..patu akak ni tanya berapa nak sewa patu siap mintak no tipon sebab ade kawan dia nak beli umah area sini..aaaaa…..sudah..aku sudah terperangkap..kalau la ade orang nak beli umah ni..aku nak duk mana..nak cari umah lain kah? mmg tak dapat harga sewa skarang ni..sengaja cari nahas la nama nya kan..lepas dia balik kalut la aku tipon hubby..risau kan..kang kena marah biar kena marah dalam tipon je..haha :p sebaik hubby cakap kalau dia mintak bagi je..kalau ade rezeki kawan dia tu dapat la umah ni…kalau xde rezeki dia makna nya rezeki kita la..gitu..phewwwwww…lega sikit..so itu la kisah nya hehe..mari kita sambung kisah masak2 pulak k :)

sekrang ni style aku setiap pagi lepas hubby balik keje mesti cari resepi..cari menda nak masak..cari yang simple2 je..yang tak banyak mengeluarkan encik beruang...duit la tu.. :)

cari punya cari dapat resepi egg tart ngan pai tee..kebetulan bapak aku ade acuan untuk buat pai tee tu..jadinya aku songlap la kan..:p tapi aku tak buat pon la pai tee..tak sempat pulak..itu pun ingat nak buat assam laksa..pon x sempat..cewahh..kononye la kan..macam aku bz beno..tapi iye..mmg aku bizi pon.. :)

so ini resepi dan gambau2 nya..resepi semua kaut dari internet..rasanya yang ni dari my resipi..aku buat 1/2 je..lepas dah masak2 semua aku dapati bahawa pastry tu kena bagi masak dulu...at least setengah masak..aku punya xsampai suku pon masak..aku mana tau sengah masak tu cane..haha..hentam saje lah..janji rasanya sodapppp...walaupon pastry dia kurang masak..sakit perut la laki aku makan nnt..hehe

resepi asal dari sini..tapi dah olah sikit ikut suka hati aku..sebenarnya aku search banyak resepi untuk tengok tips2 yang dia nak bagi..

bahan utk crust :
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1sb gula halus
  • secubit garam
  • 1 sb marjerin
  • 1 biji telur (pukul dahulu)
  • 1/2 sb tepung susu (memandai je buh)

bahan utk filling :
  • 1/2 cawan susu cair
  • 2 biji telur
  • 2sb gula halus (kalau suka tawar kurang kan)
  • 1/4 air
  • 1/2 sb tapung kastard
  • sedikit vanilla essence

Cara-cara
1. Utk buat crust : gaulkan tepung,susu tepung, gula, dan garam
2. Masukkan butter. Sebatikan. kemudian masukan telur sikit2 sampai jadi doh..me guna x sampai sebijik pon
3. Canai doh dalam 1/2 cm patu masuk dalam loyang..bakar dalam oven suhu 180 sampai separuh masak
4. Cara utk buat filling dia pulak : Pukul gula dan telur.
5. Masukkan semua (bahan filling) yg belum dimasukkan. Kacau hingga sebati.
6. Kemudian masukkan dalam crust yang separuh masak tu tadi patu masukkan balik dalam oven suhu 180 sampai lebih kurang 15 ke 20 minit..


ni masa 1st time angkat..

bila dah belah tgk dalam dia x bape masak..nmpak macam xmasak kan..patu aku bakar balik ler balik ..lepas bakar balik dlam 10 minti tu kira ok sikit la..pon x bape masak tapi boleh la lagi..so ngapp je lah..hehe

tetiba ade pulak gambar bawah ni...me suka sangat makan camni..


sekian terima kasih

5 Jul 2011

xtvt memasak beberapa hari kebelakangan ini

ntah la sejak bila aku tgh rajin ni..tiba2 je muncui ntah dari mana..ni aktiviti masak2 utk mggu ni..

bila masak2 tu menjadi sengih seronok x sangga hubby kata..cuba kalau x jadik..duk bebai saja..miahaha

xbape jadi sebab pakai santan peket..ni mggu lepas punya..semalam ade buat lagi tapi x snap pic pon..pon x jadi gak sebb terlebih air..tapi rasa dah ade


karipap inti kentang lada hitam..simpan stock utk goreng kat hubby pepagi dia bawak bekal kdg2

ni cerita memasak semalam iaitu laksam..punya la cari resepi sebab kan nak laksam kedah..hubby takmo laksam Kelantan…search punya search..Alhamdulillah jumpa jugak resepi mak kawan kita ni..kalau dah resepi orang tua tua..opskos la sedap kan..Cuma mee laksam tu aku tak follow dia nyer recipe sebab recipe dia banyak buh tepung gandum..keras dowh aku nyer mee laksam tu..aku search lak recipe mee laksam lain..alter sikit2..sebaik jadi....Cuma tambah tepung beras n air je lg..so ini la hasilnya

IMG_7201IMG_7199

270394_2218091053443_1282626547_2681770_6357676_n


Dalam resipi dia bagi tu dia tak bg sukatan berapa berapa kan..so main agak2 je la..sebaikla jadi... :)..ni resepi sukatan aku punya

Bahan-bahan utk kuah:

  • 2 ekor ikan sardin yang besar2 punya (di rebus..Isi ikan & tulang d asingkan dan d kisar berasingan)
  • 1 sb cili kisar
  • 5biji cilipadi
  • 1 1/2 bawang besar
  • 2 serai (satu utk di kisar dan satu lg utk di titik)
  • lengkuas dalam 4 hirisan
  • 1 cawan santan pekat
  • sekuntum bunga kantan
  • daun kesum
  • garam dan serbuk perasa
  • sedikit belacan
  • asam gelugor
  • air

method :-
1. kisar cili kering,cili padi,bawang,1 btg serai,belacan dan lengkuas.
2. Masukkan semua bahan kisar dlm periuk..masukkan isi ikan, bungan kantan, daun kesom, asam keping dan garam serta serbuk perasa..
3. last sekali masukkan santan dan biar kan ia mendidih


Bahan-bahan & cara2 buat laksam:

  • tepung beras (3 cawan)
  • tepung gandum (2sb)
  • air suam dalam 3-4 cawan

bancuh tepung sampai dia cair..panaskan periuk kukus atau kuali yg d letak air. Bila air dah mendidih, tuangkan bancuhan tepung td dalam tudung periuk. Ratakan...tutup sekejap.lebih kurang 5 minit. Bila tepung tadi dah mcm mengelembung maknanya laksam tu dah masak. So, boleh lah angkat. Biar sejuk sikit baru gulung laksam. Boleh di potong bila nak makan nanti.


Masak Lemak ikan tongkol special
IMG_7195

ni pulak resepi masak lemak special..special ke?hehe..special sikit kot sebab buh bunga kantan and daun kesom..almaklum la..semua tu ade..jadik..humban saje ke dalam apa2 masakan yang agak2 boleh masuk..rasa dia..emmm..hubby cakap sedap..so ok la kan.. :)

ikan tongkol ni x cadang pun nak beli sebenarnya..tapi duk ingat2 macam hubby kata nak makan..rupanya aku tersilap..dia nak amakn ikan jeket..aku pi beli ikan tongkol..ape daa

resepi asal amik dari sini..tapi dan olah sikit

Bahan-bahan
  • 1 ekor ikan tongkol sederhana besar
  • 1 ulas asam keping
  • 3 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 5 biji cili padi
  • 2 cm lengkuas
  • 2 cm kunyit hidup
  • 1/2 cawan santan pekat
  • serai utk di titik
  • daun kesom
  • sekuntum bunga kantan
  • garam secukup rasa
Cara-cara

1. ikan tongkol dipotong kepada ketulan-ketulan sederhana besar...untuk menghilangkan hanyir,ikan tongkol direbus bersama asam keping...ketepikan ikan tongkol rebus ini...
2. kisarkan bawang merah, bawang putih, lengkuas, cili padi, kunyit
3. masukkan bahan-bahan yang telah dikisar ke dalam periuk.kemudian, masukkan ikan, asam keping, daun kesom dan bunga kantan, biar hingga mendidih
4. kemudian, masukkan santan. kacau perlahan-lahan...jangan biar pecah minyak...biarkan sampai mendidih...bubuhkan garam secukup rasa...sedia untuk dihidangkan
.

1 Jul 2011

tetiba

tetiba kat blog list aku ade org jual viagra...haha


Followers