30 Dec 2011

new blog interface

ini yang lama


ini pulak yang baru


blog satu lagi tu aku dah fadam kan..kehkeh..tapi ai dah lama tak apdet sebab nan ado apae2 nak di apdet kan..mungkin bila dah mula balik mungkin aku akan menulis semula la

sebenarnya aku dah try lebih kurang sebulan lepas kot..masa tu dah nampak dia promo kat atas tu suh try kan..aku pun try la..lepas dah try tu aku rasa macam tak bape best la..macam dulu FB baru tukar kan..cam tu ler jugak..rasa macam tak best..baru2 ni cikinto ade citer dia try guna interface yang baru..tak ngomen pape pun...ni baru la aku explore..

yang best nyer interface baru ni

untuk bab upload gambar memang mudah sebab kalau dulu kena select satu2 ni ko boleh buat sekali harung..lepas dah upload boleh adjust lagi besor mana nak buh gambar tu..klik je kat gambar tu then kat bawah dia ade tulis medium, large xlarge..

kotak untuk tulis2 ni pun dah besor..senang nak tengok..takpayah scroll ataih bawah banyak2 kali

tapi yang aku tak best..aku agak silau dengan kale putih seme ni.

28 Dec 2011

kawan baik, kawan rapat and whatsoever

perlu tak kawan baik..? aku rasa ia perlu kalau kita seorang yang malu nak menceritakan masalah kita kat famili..so kawan baik la tempat mengadu domba..tapi takut2 jugak bila kita anggap dia kawan baik dan kita percaya dia simpan semua rahsia at the end dia yang bocorkan..itu bermakna kita tepuk sebelah tangan.

kawan baik aku dari zaman sekolah rendah sampai ke sekolah menengah memang bertukar..masa sekolah rendah best friend aku orang lain..tukar sekolah menengah orang lain pulak..tapi pada masa tu memang kita anggap dia lah kawan baik kita sampai bebila..sampai bila dah terpisah..masing-masing lost contact atau ade haluan masing2, bila jumpa balik nak borak jadi kekok semacam..

tapi seingat aku masa aku sekolah dulu aku tak pernah cerita masalah aku kat kawan baik aku sendiri..aku jenis malu kalau orang tau ape masalah aku..mesti lah kan....so memang pendam sendiri..pernah sekali agaknya memang taktahan sangat menanggung tetiba aku nangis depan diorang..nangis je la..pas nangis aku wat besa..huhu

so memang aku ni bukan la jenis nak mengadu domba semua cari kawan..ade masalah semua nak cari kawan..

kawan baik pada aku adalah kawan baik yang bila kita happy dia pun happy, bila kita sedih dia turut sedih, bila kita berjaya dia pun gembira, bila kita ade masalah dia sentiasa ada depan kita, dan yang paling penting..dia adalah orang yang memahami kita..bila dia betul2 kawan baik kita perasaan semua tu memang otomatik datang..tapi bila perasaan tu takde..(bila kita happy dia nampak macam dengki)..pikir2 la..betul ke dia tu kawan baik kita..

pada satu masa dulu (yang tak berapa dulu la jugak) aku ada sorang best fren memang aku anggap dia best friend aku gila babeng punya time tu..dengan dia ni kalau aku ade probs memang aku akan cari dia..even bila aku ade problem ngan hubby pun aku cerita kat dia..tanya opinion dia..(dia pun mcam tu jugak).tapi nak buat macam jodoh tak panjang..ade perselisihan faham.. :(

masa kitorang dah tak berkawan tu aku sampai meraung nangis 3 hari 3 malam mengenangkan takde dah kawan baik aku tu..(sampai tahap ni memang bergenang aku cerita wehh..ohhh...i hate dis feeling) tengah malam bangun nangis bila teringat dia..kat hubby sekali pun aku tibai nangis depan dia..sedih sangat2 masa tu taktau nak cakap..ini kalah putus cinta kan..haha..tapi kena redha la dengan apa yang berlaku..semua dah ditakdirkan..

walaupun sekarang kitorang dah ok tapi kesan kat hati dia aku rasa masih ade..mesti la..kalau kita luka pun susah nak hilang parut tapi kalau ko buat laser senang la hilang parut tu..ekekeke

untuk masa sekarang ni aku memang takde sorang pun orang luar yang aku anggap sebagai kawan baik,

tapi ape yang aku tahu kawan baik aku sepanjang masa (insyaAllah) ialah en.hubby and also my sister..

Please bless them Ya Allah, please bless my family and my friends

the end :P

27 Dec 2011

kembali ke tempat asal

aku ni lahir dekat port dickson..tapi asal orang perak..saja nak bgtau..hehe

semalam trip kitorang pegi PD and jalan jalan melaka..AGAIN...berjalan2 melaka untuk kali kedua adalah tak menarik sebab dah pegi..walaubagaimana pun aku cuma ulang balik naik river cruise je..lain2 aku serah kat ina sebab aku dah nak cau..hehe..tapi pegi PD seronok jugak...sampai sakit badan sebab naik boat laju tu..tapi bukan banana tu..yg naik 3 orang tu..taktau nama apa..melantun2 badan duk dalam tuh..jadiknya esok pagi sakit tengkok, sakit tangan.. :(

pic banyak jugak la amik..almaklum la..baby baru kan..mihaha...tapi pakmi cakap pic aku seme tak cantik...huhu

rilek ar bro..belom sebulan lg dapat slr..budget pic aku macam 3tahun pakai..hehe



24 Dec 2011

downy yang sedapp sangat bau dia



aku rasa macam nak calit downy ni letak kat hidung..boleh tak..hehe..sebab wangiii sangat..both pun wangi..tapi suka lagi yang kale merah..tapi aku suka botol ungu so aku beli botol ungu bila dah abis aku refill dengan botol yang merah. :P

..tapi baru2 ni tgk iklan kat tv ade kale pink pulak...isk isk isk

bau dia lagi kuat kalau buh kat baju cotton atau baju yang nipis sikit..kalau tshirt tebal2 macam tshirt hubby..kureng sikit bau dia...

kbai

23 Dec 2011

are u good enough?

sape taknak jadi baik..semua orang nak jadi baik..bila kita baik semua orang senang dengan kita..aku cuba nak jadi sebaik mungkin..sebab aku senang kalau orang senang dengan aku..bukan la aku ingin menjadi baik ia bermaksud aku ingin jadi seperti orang lain..aku tetap diri aku sendiri tapi aku ingin lebih baik dari diri aku sekarang kerana diri aku sekarang belom cukup baik untuk suami aku..apa baik pada pandangan aku.

dengar cakap suami

jaga penampilan diri untuk suami

rajin

bersedekah

jangan melawan suami

jangan bagi sakit hati orang

jangan cakap besar

jangan menunjuk

selalu bersyukur dengan apa yang ada

bersyukur bila dapat apa yang kita ingin kan

jangan sesuka hati mengata/kutuk orang..kita semua sama di mata Allah..

hormat orang

jangan cari gaduh dengan orang

jangan lukakan perasaan orang

ringan tangan mudah tolong orang

jangan pentingkan diri sendiri

jaga perkataan yang keluar dari mulut kita

jangan sombong

and the list goes (banyak nya list aku..tapi yg aku buat ade 2 3 kerat)

kalau kita sayang kan suami kita haruslah berbuat baik pada Allah..jangan abaikan perintahNYA..tapi bak kata suami..jangan pulak buat baik kepada Allah sebab suami yang suruh..ia mesti ikhlas sebab kita buat kerana Allah..kita semua berusaha kearah itu kan..tetapi aku tersangat gagal dalam berbuat baik pada manusia..tersangat gagal..aku selalu pikir ape yang menyebabkan aku gagal jadi orang yang baik..walaupun setiap malam aku pikir adekah aku cukup baik hari ini..jawapan yang pasti..GAGAL!

mungkin jugak penyebab besar aku gagal untuk menjadi baik adalah mulut aku..aku rasa aku banyak keluarkan perkataan yang tak berfaedah..yang menyakitkan hati orang..yang membuatkan orang tak suka dengan aku.

mmg betul la tu..kerana mulut badan binasa..tapi..bila aku sedar aku banyak menyakitkan hati orang..aku cuba kurangkan bercakap..tapi lain pulak jadinya..orang kata aku sombong dan xmau kawan dgn dia..

aduhai..serba salah..dah pulak kena perbaiki balik hubungan tu sebab ada salah faham..

helpppp

i want to be a good person

i want to be a good person

i want to be a good person

please Allah help me to be a good person

*crying*

because i'm not good enough


Becoming a good person is not just a choice to make; it is a choice to live. So if you think your bad, and you want to transform yourself into a good one, you need rebirth.

wissss lissss

terrrrrlampau banyak yang nak dalam pikiran ni..tapi duhetnya nan hado...tapi kalau nak harus la di hado kan..makanya menyimpan okeh..

yang pertama opkos umah ler kan...tapi aku nak jugak lily apartment kat saujana utama ni kalau boleh...so sekarang belom dapat lagi sebab menunggu umah lelong.hihi..ade rezeki nnt insyaAllah tercapai suatu hari nnt



kereta pun nak jugak..bosan sangat tetiap pagi kena tunggu opis buka..satu jam noks..so kalau ade kereta boleh la pegi sendiri..en.suami pun tidak perlu bersusah payah menghantar isteri nya..hehe...saya mau kereta yang muroh2 sajok..nak kelisa auto jugak boleh tak..hehe..tapi kalau pakmi angan2 nak ade kereta lain dia boleh bagi kereta dia kat aku..hihi


omaigod omaigod!!!..ohhhhh...nak sangatttttt...sape nak sponsor..kaih2



omaigod sekali lagi..hahaha....ni pun nakkkk jugakkkk..sebab aku suka amik gambaq lanscape..omaigod bila kah boleh dapat ni...adesss



juling mata lg tgk..sabo ima sabo...



LED TV...yang ni pun nak jugak..hehe



ok ima..sudah sudah la tu..sila berpijak di bumi yang nyata..hehe

till then yaw!

20 Dec 2011

i-city



kanak2 riang..haha




teknik panning la kununnya



banyak nak kena belajar lagi ni...

19 Dec 2011

dinner sebeday

mari stat apdet blog yea..mulai arini nak berikrar untuk apdet blog at least 1 mggu 1 kali...hihi..boleh ke ima?? tahan la kot sebulan patu lupa balik..tapi disebabkan ai ade baby baru ai nak rajin2 apdet blog..

last week ari khamis ialah hari lahir saya yang ke 18 tahun lagik..haha..pengsan..

seprais kali ni menjadi sikit dari taon lepas...taon lepas hancusssss....rasa nak nangis tgk kad..inagt tak dapat kad dah sebab dapat sebeday present awal 5 hari..gedik nak adiah aritu jugak..kawan pun ikut la beli jugak

so disebab kan sebeday saya..maka saya dibelanjakan memakan seafood sebab i likeeee seafood..

semenarnya taktau nak pi makan kat mana at last hubby jugak yang suggest makan kat tepi tasik shah alam nun...semenarnya dalam hati nak makan prosperity burger tapi takut nak bagitau...huhu...sobsob

makanan kat situ sedap jugak la..tapi paling sedap tomyam dia..memang mantop.!


ni ler nama kedai nya..betul2 sebelah plaza alam sentral



muka besday girl pada hari lahir nya yang ke 18thn untuk ke 8 kali nya..haha..pengsan lagik..


menunya ialah rusa blackpepper, asparagus goreng velacan, soft shell crab masak cili ngan curry leaves and seafood tomyam..air pulak tembilai longan & longan seacoconut


aku berjaya amik gambo bagi nampak belah sana..klu tak kelam tau..ewahh..ciwi bukan?? :P :P


tak larat nak abis kan..banyak..


tapi tapi tapi rugi woo kalau tak abis kan...jadi abis kan jugak...hehe

gambar2 tak berapa cantik sebab tak reti lagi nak guna..ahaks...tapi tengah prektis make perfect ni...:p :p

balik tu tidoq punya la lena....perut kenyang lah katekan..hehehe.. k bai

16 Dec 2011

happy birthday to me tomei tomei tomei

Alhamdulillah..masih bernafas sehingga ke hari ini dan rasa bersyukur sangat..bersyukur dengan apa yang Allah dah bagi sehingga ke arini....walaupun kadang2 setan tu suka duk merasuk nak itu ini..tapi nak sedang belajor bawak bersabo dari hari ke hari..hehe

yang wish kat FB mekasih bebanyak..nape sorang2 yang wish tu tak wish aku tahun depan preggy ke kan..kalau dah ramai2 wish gitu mana tau salah sorang tu termakbul...haha...okeh dah melalut dah



da da

9 Dec 2011

tips mudah mengempis kan perut bincit

1. Bangun pagi-pagi

2. Berdiri tegak

3. Buka baju anda

4. Tundukkan kepala ke bawah

5. Tatapkan mata ke perut buncit anda

6. Dengan menggunakan kedua-dua belah tapak tangan anda, tamparkan pada perut.

7. Tamparkan perut anda banyak-banyak kali sambil berkata : “Nah amik kau! Bikin Malu.. Bikin Malu..Bikin Malu…saja !!”

gila lawak kot????hahaha

7 Dec 2011

asalkan hatinya baik

“Jika seorang wanita itu benar-benar baik hatinya insya-Allah lambat laun dia akan menutup aurat walaupun sebelumnya tidak menutup aurat.”

“Oh, begitu. Kenapa ya?”

“Allah menilai pada hati. Jika hati itu baik, lambat laun hal-hal luaran pasti mengikutnya jadi baik.”

“Apa pula pendapat ustaz tentang wanita yang menutup aurat tetapi akhlak dan perangainya buruk?”

“Bab aurat dia telah selamat. Alhamdulillah, kewajiban menutup aurat telah dipatuhinya. Apa yang tinggal… dia perlu membaiki akhlak dan perangainya. Dia perlu terus berusaha.”

sumber


aku dah tutup aurat cuma aku perlu berusaha untuk mempunyai hati yang baik..sungguh susah nak dapat hati yang baik ni kan..huhuhu T_TLink

6 Dec 2011

kemas baju

bila kemas baju

ade je baju yang takde

hilang tetiba

sangat pelik

macam mana baju tu boleh takde

sedang kan sebelom ni memang dia ada kat situ

jadi persoalan itu akan dituju kepada en.suami

"abg..nampak dak baju ma gini gini..pelik la takdak.."

"haaa..biasa lah kalau baju takda/hilang tu..nak pelik apa"

hehe

5 Dec 2011

saat paling bahagia

Seorang Isteri bertanya kepada suaminya, “Apakah saat paling bahagia didalam hidup abang? “

Suaminya memandang muka isteri dan berkata ” Saat itu belum terjadi lagi.. “

Si Isteri terdiam sejenak.

Kemudian dia bertanya lagi, “Dan bila saat itu akan terjadi?”

Suaminya berkata : “Saat itu adalah hari dimana awak membuka pintu dan berkata kepada saya ‘Abang, Assalamu Alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh’ didalam rumah kita di Syurga..”


Sumber:

3 Dec 2011

cinta kerana Allah

Sudah semestinya cinta kepada Allah diletakkan di atas segala-galanya. Kerana Dialah yang menciptakan cinta dan hati tempat cinta itu bersemayam. Cinta kepada Allah akan mewariskan kecintaan para hamba-Nya. Sebaliknya, cinta yang bukan kerana-Nya hanya akan mengundang murka-Nya dan murka makhluk-Nya. Beruntunglah orang yang hanya mencintai Allah saja dalam hatinya, dan mencintai makhluk hanya sekedar mencintai kerana-Nya.

Sumber

Followers