31 Jan 2011

cakap cam kel..

31hb aku tak dapat gaji lagi okeh
bila tanya masing-masing menuding jari
melampau!~
takpe-takpe
sabar untuk sementara waktu ni
tak boleh bagi sekarang resign letter
gaji dah dapat baru boleh bagi..
terpaksa la kerja free esok..
mencik i

i baru ingat nak beristirehat nak tido sampai koi doblas tengari okeh!

I jadi Housewife?

gosh...

buat-buat terkejut
permintaan untuk duduk rumah UNTUK SEMENTARA waktu diluluskan..
tapi malam tadi gatal jugak tengok jobstreet..
hubby kata takpayah cari keje lagi...rilek rilek dulu kat umah...OH MY!!

tu yang aku nak dengar tuh...mari kita mengayat lagi...agak-agak dapat tak elaun bila duk rumah..kelip-kelip mata...

30 Jan 2011

BackUp Blog


dasat okeh ade backup blog bagai....dasat dasat...aku rasa..
sayang kalau tetiba hilang catatan-catatan lama
dari december 2007 tuh..banyak cerita aku simpan tuh..
walaupon yang lama2 tu macam ntah apa2 la yang aku merepek kan nor azimah
tapi semua kenangan tuh..ade sentiMENTAL value..

jatuh chenta dengan nama NORAZ..

Pirates of the carribean


lambat lagi sebenarnya..
tapi kenapa lambat sangat....


29 Jan 2011

saya mahu duduk rumah

serius sekarang..aku tahap malas gila tahap gaban punya malas nak pi keja..aku tak seronok la keja situ..memula aku ingat 9-5 tapi akhirnya 8.30-5.30 sabtu keja..
aku cuba nak terima sabtu keja...tapi sedaya upaya aku tak boleh jugak nak terima..

lagi satu aku meluat kat bos aku..aku taktau kenapa aku meluat sangat kat dia..memang dia tu annoying gila...aku rasa nak termuntah tengok muka dia..ha..ha..haa....
lagi satu maybe situ aku sorang je..takde feel nak kerja la..huhu

taktau nak cakap camna dah perasaan aku sekarang..
aku pening la pikir..yang sebenarnya aku nak apa..betul2 aku pening aku taktau..

jadi aku nak request kat hubby nak kija kat umah..huhu..buat bisnes kecik2 je boleh tak..
aku nak request duduk umah sebulan dua ni sampai mood aku nak kija datang balik
agak-agak lulus tak..huhuhu

tetiba nak nangis

huwaaaaa!!!!!!!!


27 Jan 2011

Blog sapa tu?

hubby cakap santekkk..pandai dia pilih..hek!


tetiba muncul mode perasan pulakk
lapar lapar lapar..
malam nak makan nandos
sat lagi lunch nak makan beger kepci..
aku nak makan banyak2..
nasib baik ada KFC kat sini..
tak lalu nasi..
nak termuntah tgk nasi
aku belom preggy lagi!..
cuma ada sikit perubahan hormon..
jangan khuatir
aku mesti bagitau kalau aku preggy..
berita baik mesti kena share kan
saya tak mahu sorok..
saya suka semua orang tau saya preggy..hahaha..
ok..mood gila plak sekarang..
hentam sajalah labu


Ujian dan Kesusahan

baru di beri ujian yang sedikit

tapi aku rasa macam dah tak tahan sangat

emosi-emosi huhuhu

serius

tak larat, tak daya

nak makan tapi tak lalu

nak mandi tapi sejuk ...ekekek...malas nama nya tuh :p

menghitung hari

Allah tidak akan menguji hambaNya di luar kemampuan hambaNya

Rasullullah SAW bersabda :

"Barangsiapa yang Allah mahukan kebaikan untuknya nescaya dia akan menguji dengan kesusahan" (Riwayat Al Bukhari)






26 Jan 2011

Dunia dunia

Oh dunia dunia..

bila aku nak berubah

aku selalu lupa

aku selalu lalai

aku selalu tak jaga hati orang

tetiba aku emo sebab aku selalu jahat

dan orang baik ngan aku

sorry..

oh..mood sedihh sekarang ni...duk diam2 tiba-tiba menangis

tak suka perasaan ni

tak suka :'(


takde selera

mari la ke mari selera ku yang dolu2..

aku nak makan banyak-banyak.

aku lapar dong!

muntah pergi jauh2

aku dah tak tahannnnnnnnn sangat...

3 hari lg aku kena harung semua tu tiap2 malam, tiap2 pagi

seksa nya..

Ya Allah....kuat la semangat aku, tabah kan lah hati aku, tetapkan la iman ku..amin

peace !





25 Jan 2011

what da what da what da what da!!!!!!!!

benci kena kerja sabtu..
tiap2 hari sabtu...
sorang cakap lain orang ni cakap lain..
aku mmg malas nak p keje bila pikir sabtu kena kerja..
sabtu ahad masa aku ngan famili la budu..
xsuka nya...meluat benci...

arghhhhhhhhh


21 Jan 2011

wordpress

aku rasa aku macam menggatal nak tukar ke wordpress plak..adei..


wanita solehah

copy dari belog anakkusoleh.com

Kelebihan Menjadi Isteri yang Solehah

  1. Wanita yang melayan dengan baik suami yang pulang ke rumah di dalam keadaan letih akan mendapat pahala jihad.
  2. Wanita yang melihat suaminya dengan kasih sayang dan suami yang melihat isterinya dengan kasih sayang akan dipandang Allah dengan penuh rahmat.
  3. Wanita yang menyebabkan suaminya keluar dan berjuang ke jalan Allah dan kemudian menjaga adab rumahtangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal daripada suaminya, akan menjadi ketua 70,000 bidadari dan wanita itu akandimandikan di dalam syurga, dan menunggu suaminya dengan menunggang kuda yang dibuat daripada yakut (permata).
  4. Wanita yang memerah susu binatang dengan “bismillah” akan didoakan oleh binatang itu dengan doa keberkatan.
  5. Wanita yang menguli tepung gandum dengan bismillah”, Allah akan berkatkan rezekinya.
  6. Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahala seperti menyapu lantai di baitullah.
  7. Wanita yang menjaga solat, puasa dan taat pada suami, Allah akan mengizinkannya untuk memasuki syurga dari mana-mana pintu yang dia suka.
  8. Jika wanita melayan suami tanpa khianat akan mendapat pahala 12 tahun solat.
  9. Jika wanita memicit suami tanpa disuruh akan mendapat pahala 7 tuala emas dan jika wanita memicit suami bila disuruh akan mendapat pahala tuala perak.
  10. Seorang isteri yg menyambut baik kedatangan suaminya yg dalam keadaan marah, Allah akan beri padanya setengah pahala jihad
  11. Wanita yang meninggal dunia dengan keredhaan suaminya akan memasukiSYURGA.

Kelebihan menjadi Ibu yang Solehah

  1. 2 rakaat solat dari wanita yang hamil adalah lebih baik daripada 8 rakaat solat wanita yang tidak hamil.
  2. Wanita yang memberi minum susu kepada anaknya daripada badannya (susu badan) akan dapat satu pahala daripada tiap-tiap titik susu yang diberikannya.
  3. Jika wanita memberi susu badannya kepada anaknya yang menangis, Allah akan memberi pahala satu tahun solat dan puasa.
  4. Wanita yang habiskan malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit akan mendapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.
  5. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anak yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya dan bila dia hiburkan hati anaknya Allah memberi 12 tahun pahala ibadat.
  6. Wanita yang hamil akan dapat pahala berpuasa pada siang hari.
  7. Wanita yang hamil akan dapat pahala beribadat pada malam hari.
  8. Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun solat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya Allah mengurniakan satu pahala haji.
  9. Apabila seorang wanita melahirkan anak & dia mati maka dikira mati syahid.
  10. Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin, dia akan dikira sebagaimati syahid.

Aduhai diriku seorang wanita,

Syurga sedang memanggil-manggil namamu,

Bidadari sedang menunggu mu untuk dijadikan sebagai ketua mereka,

Para malaikat pula sedang sibuk menghiaskan mahligai untukmu,

Apa lagi yang kau mahu?

Sesungguhnya kehidupan dunia adalah sementara

Sedangkan, akhirat adalah kehidupan yang kekal abadi..

Ayuh, terus berkhidmat untuk suami dan anak-anak,

kerana dengan khidmat, seseorang itu akan mendapat ALLAH swt

dan hanya dengan rahmat Allah swt, seseorang itu dapat masuk ke SYURGA.


Ya Allah, berikanlah kami taufiq dan hidayah untuk menjadi wanita yang solehah…aameen



20 Jan 2011

kantoi!

pagi td hubby sembang ngan jiran sebelah..pastu bila dia masuk umah dia cakap kat aku

“hah…pi keja x pakai helmet..”

aku pon ngan muka x bersalah tersenyum2 macam kerang busuk..

rupanya jiran aku pesan kat dia

“hg suruh bini hg pakai helmet..polis sini suka kacau..tambah klu perempuan”

hubby pertahan kan aku..cewahhh..

“eh dak aih… dia pakai”

huhu..mati2 dia ingat aku pakai…ampun bang…1st day je pakai..helmet tu ketat…salah kan helmet ye kawan2

jiran sambung

“pakai apa..aku tgk dia bawak moto semalam x pakai”

hikhik…kantoi

jiran siap cakap..

“aku tgk muka dia happy ja”

kahkahkah… Smile with tongue out

19 Jan 2011

cerita sedih

aku ada 2 cerita sedih..

1.. Kuih pau aku adalah x menjadi semalam...kerana salah cara pembuatan dia..aku xtau yg yis tu kena bancuh dlu..selepas aku tanya beberapa kawan aku baru la mereka beritahu "kesialapan2" yg telah aku lakukan..aku pakai masuk je dalam tepung2 sekali..patut la pau aku bantat xmo naik..ape da azimah...xpe2..learn from a mistake...cayokkk

rasa pau dah ade...cuma xmo naik je..inti pulak Alhamdulillah...sedap ler jugak.. :p aku buat inti bbq chicken :)

hubby kata dont judge a pau by its face..judge by its taste.. wallahhhh....

2.. Masa tgk pc pagi td ternampak website saifulislam.com hubby bukak semalam...so aku pon continue baca jugak blog dia..rasa macam lama x baca blog dia..blog dia mmg best..


dan dari entry itu aku berjumpa dengan blog Arwah Mas Afzal

arwah meninggal kerana mengidap blood cancer..innalillahiwainnalillahhirajiun..Alfatihah utk arwah..

dari situ jugak aku jumpa dengan video ni yg membuat kan aku tersentuh...






"CANCER IS A WORD, NOT A SENTENCE"





thank you Allah for giving me chance to live with my family..thank you Allah for everything that you've done for me and my family...thank you Allah for giving me husband who loves and cares about me... Alhamdulillah...


18 Jan 2011

bestnya bila lunch hour boleh balik umah

tadi tepat kul satu aku dah kuar opis start moto p central mart...rayau2 cari sos bbq sebab balik nnt nak buat pau berintikan ayam bbq...wallahhhh...pas p central mart aku rayau kat mymydin plak beli susu and shortening n bread softener...excited nak buat pau dowh...patu baru la aku balik umah...sampai je umah terus rebus mee laksa yang aku rendam pagi td..kuah laksa nya dah masak semalam...patu goreng daging beger utk makan...byk gak keje aku leh buat dalam sejam tu..fuhhh....

best kan kan kan...

cita pasal pau balik..masa aku duk search resepi pau aku terbaca klu uli doh guna breadmaker lagi lembut...patu mula la aku berangan nak beli breadmaker cosway ini...kena la kumpul duit dlu...huhu




17 Jan 2011

oh munawwarah (part 2)

yeah yeahh..

berjaya pegi bazaar munawwarah kat one world hotel semalam..i like...tapi aku x amik baju sebab aku rasa mahal gak walaupon buy 1 free 1..hehehe..lgpn baju dia biasa je (sedapkan hati)

tapi aku berjaya merembat "beberapa" helai tudung....syok gila la..bukan senang nak ade sale yg gila cam nih (tipu)...camne la nak simpan duit..duhhhhhh

tu je..tata :)


kerepek arrowhead

sape2 yg xtahu camne rupa ubi arrowhead tu..rupanya seperti di bawah..pinjam gambar yea lebai google..tq :))


ade orang tnya jugak camne nak hiris bagi nipis2 kan..guna je menda alah seperti dibawah ni..kalau nak guna pisau..pengsannnnnnnn...


cucuk ngan garpu arrowhead tu patu terus je hiris2 masuk dalam kuali..senang..kalau 2 orang buat keja lagi cepat..sorang tolong hiris sorang tolong kacau dalam kuali..tapi aku xde sape nak tolong..buat ler sensorang..hiris sesiap..patu amik sekeping2 letak dalam kuali..dia xleh letak byk2 terus..nnt melekat antara satu sama lain..xsyiok..and susah lak nak asing2 kan dia balik

kena selalu kacau sebab dia cepat garing..klu dah nampak macam nak garing2 skit tu terus je angkat..

mmg marbelesss..sedap gilo..kerepek ni banyak jual masa tahun baru cina..kiranya makanan derang la nih...sebalang RM10 ade RM15 ade..sekali adap je sebalang tu..baik buat sendiri..xsusah pon..xyah nak buh garam kunyit pon..goreng dia camtu jer..

ni rupa yg aku buat..1st trial..kira boleh la kan..


Basikal ku

Meh nak tunjuk basikal aku..malam sabtu hantar repair tukar tayar n repair brek suma..ahad semalam baru amik..pastu duk terpikir2 camne lar nak pi keja naik basikal ni..aiyaiiii...xmo ler..bukan aku nak menghina orang naik basikal ke ape...tapi...alahai...kiranya xsanggup la..huhu


cantik x cantik x? walaupon berkarat..ko ade? :p


pastu selepas dipikir berulang2 kali dan ingin menggunakan keberanian yg x seberapa ade..ku gagahi jugak bawak moto hubby pi keja..Alhamdullilah..boleh la klu nak bawak slow2 tu...xberapa la nak tere sangat..takat nak bg jalan moto tu boleh la..

masa bawak tadi tercari2 mana la letak signal ni....fuhh..sebaik jumpa dengan sepantas kilat..

pastu td masa berenti kat trafic light..aku x berani duk depan kereta..jadi aku beratur la duk belakang kereta gak..hehehe...

best lak bawak moto..lepas ni aku xyah tggu keta huby klu nak p kedai..aku bleh p sendiri dowh nek moto..yihaaa...



13 Jan 2011

oh munawwarah

Untitled

“and do i dare announce....(ketaq....) Munawwarah Bazaar special at One world Hotel January 16th 12noon - 7pm - "Buy 1 get 1 free" for tudung Munawwarah Original ( not limited edition ) AND....Buy 1 free 1 for Tshirt Munawwarah (Ori price RM160 each..).”

pengsan ok..aku sangat2 suka tudung dia sebab sedap pakai..memang sedap dan berbaloi lah beli..yg aku teruja sangat tu baju dia tu..buy one free one..selama ni duk usha je sebab xmampu nak amik selai baju RM160…tapi kali ni confirmmm!!!!nak jugakkkk…tapi xtau nak korek mana duit..

cane2? ade sape2 nak sponsor?

http://munawwarahdesign.blogspot.com/

buku resepi dari kakak

DSC-0080

DSC-0081

hadiah dari seorang kakak..will miss u kak mahani…xpe..umah kak mahani dekat ngan UM kan..nnt bila ima ade kelas kita jumpa lunch hour eh eh…hehe

bila dapat buku tu terus rasa alahai..sedih nya nak pisah ngan depa..kak mahani tahu aku mmg suka beli buku resepi (walaupon aku x masak..kahkah) dan dia pon tahu aku suka wat koleksi je..muahaha…

thanks sangat kak mahani..ai love u two three four thousand…

11 Jan 2011

Luahan Perasaan

tetiba rasa sedih je bila pikir nak benti dah dari tempat keje sekarang…

xlama dah..khamis ni last day aku..

ngan kakak2 kat opis ni macam kakak sendiri dah..especially kak mahani…

seronok sangat kawan ngan dia..very understanding..

nnt mesti rindu nak bersarapan ngan kak mahani, bergosip ngan kak aida, bergadoh ngan kak min…haihhhh…

tempat baru plak nanti sesorang…

td dato belanja lunch..esok kawan2 opis nak belanja makan jugak lagi…waaa…rindu kat depa nnt… huhuhu

sudah tentu saya akan merindui mereka2 semua…..

61013_1465230304645_1050142488_1115441_7330233_n

me with kak aida n kak mahani

156972_1575976113221_1050142488_1301859_1678085_n

me with yuli and irene

166419_1575976913241_1050142488_1301862_5210685_n

me with kak mahani and kak nor and also kak salena...

zahariz vs 9000km

Untitled

wow….orang malaysia yg pertama aku rasa buat kerja2 camni..

cerita dia menarik..gambar yg cantik..dapat kenal pelbagai jenis orang dan juga budaya..

tabik springgg…enjoy baca pengalaman dia..

hubby yang start baca dlu..dia tau info pasal mamat ni masa dia baca paper semalam..

try bukak website dia bagi..

pastu aku plak saja baca jugak pagi td..memang menarik…

http://zahariz.wordpress.com

10 Jan 2011

meet my new nephew

10012011058 (2)

Alhamdulillah..kul 3.50 pagi td beras aku selamat melahirkan baby boy..klu ikut kan bapaknya nama baby muhammad fariq iman…

dari ari sabtu masuk spital..dan semalam induce 2 kali..pagi td baru deliver..berkampung la adik ipar aku tu 2 hari kat spital..

insyaAllah petang ni p jenguk depa sat..eh..jenguk baby la yg penting..hehehe..Alhamdulillah..

sok ni umairah ada kawan bila balik merbuk..Hot smile

6 Jan 2011

Open Your Eye

lepas aku dah menggila dengar lagu alanis..sekarang tengah gila dengar lagu maher zain pulak..dah yg paling222222 aku suka sangat22222 lagu ni..serius best gila and yg penting lirik dia BEST…

Open Your Eyes Lyrics

By: Maher Zain
Look around yourselves
Can’t you see this wonder
Spreaded infront of you
The clouds floating by
The skies are clear and blue
Planets in the orbits
The moon and the sun
Such perfect harmony

Let’s start question in ourselves
Isn’t this proof enough for us
Or are we so blind
To push it all aside..
No..

We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

Look inside yourselves
Such a perfect order
Hiding in yourselves
Running in your veins
What about anger love and pain
And all the things you’re feeling
Can you touch them with your hand?
So are they really there?

Lets start question in ourselves
Isn’t this proof enough for us?
Or are we so blind
To push it all aside..?
No..

We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

When a baby’s born
So helpless and weak
And you’re watching him growing..
So why deny
Whats in front of your eyes
The biggest miracle of life..

We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look quiet we’ll see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

Open your eyes and hearts and minds
If you just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

Allah..
You created everything
We belong to You
Ya Robb we raise our hands
Forever we thank You..
Alhamdulillah..

Artist: Maher Zain
Album: Thank You Allah
Copyright: Awakening Records 2009

5 Jan 2011

ASB

seronok orang yang amik dividen ASB arini kan kan…

aku dulu pon ada jugak jugak..tapi aku dinasihatkan oleh hubby supaya berenti…

sebab musabab???…boleh baca link bawah ni…

tepuk dada…tanya iman…

http://www.facebook.com/notes/zaharuddinnet/status-terkini-asb-dan-asn-masih-tidak-patuh-syariah/359877046082

http://www.zaharuddin.net/index.php?option=com_content&task=view&id=805&Itemid=72

http://www.zaharuddin.net/index.php?option=com_content&task=view&id=663&Itemid=95

4 Jan 2011

17hb January

aku pon nak cerita pasal kerja..hehehe…sebok je kan aku syah…Smile with tongue out

start keje tempat baru 17hb bulan ni..ari senin…tapi masalah aku sekarang..walaupon tempat kerja aku tu sekangkang kera je jauhnya..aku tetap takde kenderaan nak naik..Eh… bukan takde..tapi xtahu yang mana..hehehe…mula2 aku nak naik basikal..lepas tu hubby cakap naik moto la..dia dah siap tukar rim moto sebab kalau rim biasa tu tayar selalu pancit.. so guna tayar yg tubeless(btol ke eja?)

pikir balik ok gak naik moto, xpenat sangat..boleh cepat balik umah waktu lunch hour..kalau naik basikal..lambat plak kan sampai umah..

minggu lepas start la aku belajar naik moto..aku tahu la sikit2 bawak moto macam mana..cuma x biasa bawak jadi sangat la kekok…hubby kata biasa kan bawak round dekat kawasan umah dulu..by the time aku nak pi kerja baru nanti takde dah la rasa kekok tu..

beria la hubby aku pon ajar camna cara bawak moto yang sebetul nya..minggu lepas 2 hari aku round kawasan umah..lepas tu aku tak practice lagi dah…

baru-baru ni tetiba aku terpikir kalau ade kereta langgar aku masa aku tengah naik moto..mesti kaki aku patah atau pon luka teruk..mesti sakit..huhu..takut…..pastu aku cakap kat hubby aku nak naik basikal pergi keja...aku risau wehhh..runsing dah plak mikir nak pi keja naik moto ke basikal..hehe..seanng-senang aku jalan kaki jerk nanti..

2 Jan 2011

Nasi Lemak Teh O

163067_1791894638799_1282626547_2060476_6183823_n

Lets talk about food!

Minggu lepas ari khamis aku dah janji ngan kawan nak buat nasi lemak..kesian sangat..x buat pon aritu.…sebab musabab adalah malas…xde sape boleh tolong..lepas tu jumaat pagi2 lagi aku buat nasi lemak..saje ngetest tengok jadi dan sedap dak..hubby cakap sedap..syiok..rasa nak masak lagi…pagi td aku buat lagi nasi lemak..hubby cakap..ok la..aritu sedap lagi..well..aku mmg masak x konsisten..arini sedap lusa xsedap tulat langsung xsedap..hehehe…

esok memang confirm nak buat utk dak-dak opis lak…

pastu nanti PIL, SIL nak mai KL bulan ni jenguk baby adik ipar aku bila dia dah bersalin nanti..pon nak buat nasi lemak jugak…hehe..senang bagnet dong buang nasi lemak…

Followers